NEC-trainer Pepijn Lijnders houdt zich eraan vast dat de competitie nog niet beslist is. De Nijmegenaren hebben het niet meer in eigen hand in de Jupiler League, maar bij puntenverlies van Fortuna Sittard is er nog van alles mogelijk.

"We hebben het niet meer in eigen hand, maar de ploeg heeft al vaker bewezen dat ze sterk kunnen terugkomen nadat ze een klap hebben gekregen", zei Lijnders tijdens het wekelijkse persmoment. "Het kan er zo weer anders uitzien. We hebben zes punten om voor te spelen, die moeten we pakken. We moeten minder weggeven en beter omgaan met de situaties die we creëren. En als de wedstrijd erom vraagt, moeten we doorpakken."

Het doelsaldo is in de laatste wedstrijden nog belangrijk. Bij een gelijkspel van Fortuna Sittard en winst van NEC komt het aan op doelsaldo. Dat terwijl de Nijmegenaren de afgelopen weken juist moeite hebben met scoren. "Het is een gebrek aan efficiëntie. We creëren genoeg. Uit dode spelmomenten, door de as en via de flank. We moeten klinischer zijn. We hebben veel spelers die kunnen scoren en zijn niet afhankelijk van één speler."

De nederlaag tegen Jong Ajax was natuurlijk een flinke teleurstelling voor NEC, maar Lijnders zag ook een positieve kant. "Je kan op twee manieren verliezen. Of de tegenstander speelt je van de mat, waardoor je continu achter de bal aanloopt, of je hebt het gevoel dat je meer verdiende. Dat het resultaat iets anders zegt. Dat geeft een ander gevoel. We zijn natuurlijk teleurgesteld, maar je weet wel dat er kansen waren."

Het drukke programma met twee wedstrijden per week zit er bijna op voor NEC. "Het was een slijtageslag. We zijn fysiek en mentaal getest. Natuurlijk is het wel het einde van de competitie, dan gaat het wat sneller. Maar zo zit het programma in elkaar. Het is de beslissende fase van de competitie, dan moet je dat continu opzij kunnen schuiven."

Foto: Rob Koppers