Pepijn Lijnders heeft zijn speelstijl veranderd. Er heerste twijfel bij de spelersgroep en dus besloot de 35-jarige oefenmeester het roer om te gooien.

De spelers voelden niet genoeg zekerheid binnen het veld en besloten na het verloren uitduel met FC Emmen de trainer te vragen om een aanpassing, en met succes. Want vorige week, toen Jong PSV op bezoek kwam, speelde de ploeg al behoudender. "Als er twijfel komt bij spelers, wat na Emmen op zijn minst het geval was, dan moet ik zo snel mogelijk voor zekerheid zorgen", zegt Lijnders tegenover De Gelderlander.

"Hoog druk zetten levert meer onzekerheid op. Elf spelers moeten pressing spelen met één brein. Waar op het veld dat is, maakt niet uit. Dat verandert niet. Hoge pressing is één van de wapens. Dat is één onderdeel dat we aanpassen. Maar er zijn veel meer dingen waar we mee bezig zijn." Lijnders wil pressing nog niet in de prullenbak gooien. "Stapje voor stapje werk ik naar een manier van spelen toe. Af en toe moet ik een stapje terugdoen."

Gregor Breinburg looft zijn trainer voor deze zet. "Als de spelers het niet fijn vinden om hoog pressie te zetten, dan past hij dat gewoon aan", vertelt de middenvelder, die inmiddels al vijf trainers in vier jaar tijd bij NEC heeft leren kennen. Hij vindt het een goed strijdplan, mits het goed uitgevoerd wordt. "Tegen Emmen leek het wel een zwembad. De ruimtes waren zo groot."

"Soms moet je ook kijken naar de spelers die je hebt. We moeten bij vlagen vooruit verdedigen en soms ook op de middellijn. Maar constant vooruit verdedigen en druk zetten, dat is onmogelijk", concludeert Breinburg.

Lees ook: Voorbeschouwing MVV-NEC

Foto: Rob Koppers