Vitesse lijkt NEC af te lossen als beste club van Gelderland. Maar van jaloezie is in Nijmegen geen sprake. ”Liever tiende op onze manier, dan vierde en zoals Vitesse het doet.”
De van Chelsea gehuurde jeugdinternational Patrick van Aanholt is de laatste aanwinst. Supertalent Jonathan Reis loopt alweer enkele weken in het shirt van Vitesse. Binnenkort meldt ook Japans international Mike Havenaar zich in Arnhem. En ondertussen bij eeuwige rivaal NEC? Daar wordt voorlopig tevergeefs geprobeerd de spits van amateurclub Spakenburg in te lijven.
Het is een vergelijking die nogal kort door de bocht is, zo merkt technisch directeur Carlos Aalbers van NEC op. Maar in algemene zin: ”Wij hebben een begroting van 10,5 miljoen, terwijl Vitesse 25 miljoen te besteden heeft. Logisch dat wij uit een andere spelersvijver vissen. Met meer geld kan simpelweg meer.”
De verhoudingen in Gelderland zijn aan het verschuiven. De laatste jaren eindigde NEC meestal boven Vitesse, waardoor de club zich tot beste van de provincie mocht kronen. Maar sinds de Georgiër Merab Jordania en op de achtergrond Roman Abramovitch de Arnhemmers van geld en (potentiële) topspelers voorzien is Vitesse weer de nummer één van Gelderland.
”In het begin werd er in Nijmegen nogal lacherig over de komst van Jordania gedaan, maar dat is er wel een beetje af,” zegt Harold Bastiaans, supporter en één van de drijvende krachten achter de populaire fansite ForzaNEC.nl. ”Maar nog steeds vinden we in Nijmegen dat een club niet op door zo iemand als bij Vitesse geleid moet worden. Hier zijn de supporters de club. In Arnhem schijnt één of andere, buitenlandse rijkaard de club te zijn.”
Vitesse groeit zienderogen. Binnen de lijnen, maar ook qua randvoorwaarden. Zo verreist er een prachtig trainingscomplex op Papendal. Desondanks is er van jaloezie richting de buurman zeker geen sprake, bezweert algemeen directeur Jacco Swart. ”Bij de komst van hun aandeelhouder (Jordania, red.) heb ik wel gezegd dat bij succes NEC daar last van kan krijgen,” aldus Swart. ”Dan kan er bij Vitesse een andere sportieve ambitie dan bij ons ontstaan. Dat is iets anders dan jaloezie.”
Met sponsoren of ‘supporters’ die, ingegeven door toenemend succes van de Arnhemmers, overstappen naar Vitesse, heeft NEC niet te maken gehad. Volgens Swart valt evenmin te verwachten dat dit in de toekomst gebeurt. ”Het supporter van de ene of andere club zijn is cultureel bepaald. In het bedrijfsleven wordt er zakelijker gekeken. Daarom zijn er wel sponsoren die beide clubs steunen, omdat er in beide steden belangen zijn. Nee, er zijn er geen overgestapt naar Vitesse.”
Volgens Swart is er de afgelopen anderhalf jaar nooit een rijke Rus of Georgiër geweest die aanbood zijn club te kopen. Maar wat als dat wel zou gebeuren? ”Voor NEC is een constructie met aandelen – zoals ook bij Feyenoord – met vrienden van de club het beste,” zegt directeur Swart, die daar duidelijk bij vermeldt hier als privépersoon te praten. ”Maar mocht de situatie zich voordoen, dan wordt het plan zeker aangehoord.”
Hoewel hij er zelf niet direct een groot voorstander van is, proeft supporter Bastiaans onder de Nijmeegse aanhang dat ‘een groot gedeelte’ een constructie met één rijke eigenaar zou goedkeuren. Maar wel onder één belangrijke voorwaarde: ”Liever een clubman als Marcel Boekhoorn in plaats van een buitenlandse investeerder. Een clubman doet het echt voor de club, terwijl een buitenlander komt om er financieel gewin aan over te houden.”
Dus daarom, zo zegt Bastiaans uit de grond van zijn supportershart: ”Liever tiende op onze manier, dan vierde en zoals Vitesse het doet.”
Bron: AD