De financiële situatie van NEC is zo nijpend dat zelfs de licentie in gevaar komt. Alles draait om de "Eendracht-deal", waarin NEC afziet van het recht trainingscomplex De Eendracht terug te kopen van de gemeente. In ruil daarvoor ontvangt NEC 2,2 miljoen euro. Met dat geld betaalt NEC de verplichtingen aan de gemeente tot en met juni 2011. Een andere deal die NEC wil bewerkstelligen is het afsluiten van een miljoenenlening met als onderpand de ticketopbrengsten van de komende jaren.
”Als de Eendrachtdeal er niet komt, gaat die ticketdeal ook niet door. Anders is het bij wijze van in een dag geregeld”, zegt Jacco Swart in De Gelderlander. ”Beide deals zijn noodzakelijk om de financiële problemen op een structurele manier op te kunnen lossen. En de gemeente Nijmegen is dan verzekerd van vooruitbetaalde stadionhuur tot en met 31 augustus 2013.”
NEC moet de deals rond maken om aan de liquiditeitsgarantie te voldoen die de licentiecommissie van de KNVB eist.
Het behoort dan zelfs tot de mogelijkheden dat de eredivisionist de betaald voetbal-licentie kwijtraakt. ”Dat zal niet meteen op de dag na de raadsvergadering zijn. Maar voor de periode ná 1 oktober durf ik mijn hand daarvoor niet in het vuur te steken”, zegt Swart.
De gemeenteraad buigt zich aanstaande woensdag over de constructie van de Eendrachtdeal. Afgelopen week besloot de raad, op voorstel van VVD en GroenLinks, tot een second opinion naar de rechtsgeldigheid ervan. Het wordt een belangrijke dag voor NEC.