Bij iedereen begint de derbykoorts te stijgen, ook bij oud-NEC speler Jeffrey Leiwakabessy. De NEC-icoon sprak in een interview over de derby, de beleving en de overstap van Navarone Foor naar de rivaal uit Arnhem.

Leiwakabessy is tegenwoordig actief als jeugdtrainer bij de O18 van NEC. ”Ik zou graag naar het eerste elftal toe willen werken. Of dat als hoofdtrainer of als assistent is laat ik nog even in het midden, maar de ambitie is er zeker”. Bij Leiwa begint het al aardig te kriebelen. Hoe het is om zo’n derby te spelen weet hij als geen ander. ”Je wilt iedere wedstrijd een goed resultaat halen. Alleen, ik ben opgegroeid met de beleving van deze wedstrijd dus ik weet wat er wordt gevraagd bij zo’n duel. Het is niet dat je meer gaat doen in een wedstrijd, maar je gaat duels misschien wat anders in dan tegen Ajax, Feyenoord of PSV, want die passie krijg je onbewust in de jeugd mee.”

Dat het bij Leiwakabessy leeft zagen we in 2016 toen de linksback het team meenam naar de supporters en het bekende ‘zigge zagge’ inzette. ”We halen een mooi reslutaat”, begint Leiwa. ”Ik wil dat uiteindelijk samen met het team gaan vieren want zij hebben het gedaan, maar ook met de supporters want die leven er zo lang naartoe. Het duurde ook best lang voordat ik stopte met zingen want ik zat er lekker in”, lacht Leiwa.

Gevoelige overstap van Navarone Foor

In 2016 stapte Navarone Foor over naar de rivaal uit Arnhem. Supporters waren woest en verbaasd en ook Leiwakabessy keek gek op toen hij het nieuws hoorde. ”Ik dacht toen wel van, ‘wat doe jij eigenlijk?’ Ik was niet boos, maar ik vind het raar dat hij die stap maakte. Een, omdat hij naar een betere club had kunnen gaan en twee.. hij gaat naar de club wat onze aartsrivaal is. Dat zou ik nooit doen omdat ik dat dan zie als verraad. Maar dan spreek ik voor mezelf.”

Dario Dumic met een zuivere tackle in duel met Navarone Foor. Lees ook: Dumic voorspelt zege NEC: “Dan explodeert de Goffert weer”

Voor zondag voorspelt Leiwa een 2-0 overwinning. ”Het wordt een leuke wedstrijd, met goede strijd en passie die bij deze derby komt kijken.” Daar tekenen we voor!

Foto’s: Rob Koppers | Orange Pictures