Jeffrey Leiwakabessy speelde 238 wedstrijden in zijn carrière voor NEC. Dat het een echte clubman is weten we allemaal en dus is het logisch dat ook hij heel erg uitkijkt naar het duel met Vitesse aankomende zondag. ForzaNEC sprak met de oud-speler over het ‘derbygevoel’, geel-zwarte voetbalschoenen en de NEC-fans.

Dat de oud-speler in wedstrijden tegen Vitesse louter met een harde overtreding of een provocatie uit de hoek kon komen, erkent Leiwa zelf ook. “Dat klopt, maar dat past natuurlijk ook in mijn spelbeeld als speler. Daar was ik niet vies van, haha. Daarom ben ik ook niet geliefd in Arnhem. Ik zocht niet alleen op het veld, maar ook bij de supporters het randje op en daar hou ik wel van. Ik vind het ook niet erg dat ze mij niet mogen. Dan had ik bijvoorbeeld maar niet moeten provoceren. Ik heb liever dan dat ze me hier in Nijmegen mogen dan daar in Arnhem.” Iets wat hem nog goed bijstaat is een moment in het Gelredome; “Ik weet nog dat Paul Verhaegh buiten het veld lag en ik wilde bal uitschieten, maar ik schoot natuurlijk expres tegen hem aan. En al die fans van Vitesse werden helemaal gek. Ik kwam er zonder kaart van af, dat zou nu echt niet meer kunnen.”

Herinneringen ophalen

Net als de meeste supporters omcirkelt Leiwakabessy bij het uitkomen van het competitieschema twee wedstrijden; de Gelderse derby’s. “Ik leef echt naar deze wedstrijden toe. Het zijn de mooiste wedstrijden met de beste sfeer. En natuurlijk ga je dan graven in je herinneringen van: ‘hé hoe ging dat in mijn tijd’. Dat ging bij vlagen best wel hard kan ik zeggen. Je had in mijn eerste periode veel jongens uit de regio, zowel bij NEC als bij Vitesse. Wij hadden bijvoorbeeld Dennis Gentenaar, Frank Demouge en ikzelf. Bij Vitesse liepen Theo Janssen, Tim Cornelissen en Remco van der Schaaf. Dat was echt Nijmegen tegen Arnhem en dat leverden keiharde duels op”, zegt de oud-linksback glunderend.

In 2016 nam Leiwa de leiding bij het feest na de 2-1 overwinning op Vitesse. “Ja ik had iets heel onschuldigs in mijn hoofd, maar uiteindelijk zat ik er zo lekker in dat ik maar door bleef gaan. Achteraf hoorde ik van de beveiliging dat door mij alle thuisfans op de tribune bleven waardoor de Vitesse-fans zonder problemen naar huis konden, ja zo meedenkend ben ik”, grapt de oud-speler. “Mijn vrouw zei tegen me dat ik gek was. Ik had ook nul minuten gespeeld dat seizoen, maar ik had na de overwinning tegen Vitesse wel de grootste mond. Natuurlijk heb ik dat echte derbygevoel in me. Ik ben ermee opgegroeid dus als je dan van Vitesse wint komt er iets los, maar dit was ook belangrijk voor het team. Bij NEC heb ik ook tijden meegemaakt dat er tussen het elftal en publiek geen klik was. Ik heb geleerd dat je goeie en slechte momenten echt samen moet beleven. Wij hadden toen (seizoen 2015/16, red.) een goed seizoen en dit was natuurlijk de kers op de taart. Dan vind ik dat de spelers dit samen met de fans moeten kunnen vieren. Dan krijg je een eenheid. Dit seizoen is dat iedere wedstrijd het geval en dat zal zondag niet anders zijn.”

Het derbygevoel

Sowieso lijkt het tegenwoordig meer zeldzaamheid te zijn als er bij de derby jongens van eigen bodem op het veld staan. NEC heeft niks te klagen met spelers als Bart van Rooij en Dirk Proper, maar ook Jasper Cillessen is een kind van de club. Toch zag het er in Nijmegen ook heel anders uit. In de derby voor de tweede degradatie stond er slechts een speler van de eigen jeugd in de basis, Jay-Roy Grot. Dat maakt een derby anders, vindt de oud-speler. “We hebben bij NEC wel een goeie jeugdlichting, bij Vitesse zie je dat weer veel minder. Vroeger was dat anders. Toen was het echt met Nijmeegse jongens tegen Arnhemse jongens. Dat zorgt ervoor dat je andere wedstrijden krijgt qua beleving” concludeert Leiwakabessy.

Dat gevoel probeert de oud-speler er wel bij veel (jeugd)spelers in te krijgen. Zo hangt hij regelmatig foto’s van sfeeracties op in de kleedkamer als een jeugdteam een ‘mini-derby’ moet spelen. Proper liet in De Gelderlander weten dat dat wel indruk maakte. Leiwakabessy gebruikt ook andere regels bij de onder 21 van NEC, waar hij samen met Mark Otten de leiding heeft. Zo is trainen in gele hesjes of geel-zwarte schoenen niet toegestaan. “Nee, haha. Dat gebeurt niet. Mark (Otten, red) wil vaak een dag voor de wedstrijd bij de eindpartij de hesjes in de kleuren van de tegenstander hebben, maar dat heb ik er gelukkig uit gekregen. Ik heb ooit Wojciech Golla zijn geel-zwarte schoenen laten verven in een andere kleur. Je kan zeggen dat het overdreven is, maar ik vind dat leuk en het hoort erbij.”

Vertrouwen in de fans

Het is de laatste weken veel gegaan over supportersproblemen. Door het aansteker-incident tijdens De Klassieker Feyenoord – Ajax worden de voetbalsupporters met een vergrootglas bekeken. Bij NEC heeft algemeen directeur Wilco van Schaik al uitgesproken dat supporters zich moeten gedragen en bij veel mensen heerst er een spanning of de wedstrijd wel uitgespeeld gaat worden. Leiwakabessy wil geen oproep doen, maar het vertrouwen in de fans uitspreken. “Volgens mij is er zowel hier als landelijk genoeg over gezegd en geschreven. Wat er bij Feyenoord – Ajax is gebeurd, dat kan echt niet. De veiligheid van spelers is altijd het belangrijkst, maar dat supporters schelden of schreeuwen dat hoort er nou eenmaal bij. Ik hoop dat er gewoon een mooie derbysfeer hangt zodat de spelers het echt gaan voelen. We moeten achter de groep staan, maar ik ben ervan overtuigd dat dat goed gaat komen. Ik heb een aantal keer in het uitvak gezeten dit seizoen en dat was echt geweldig. Hoe zo’n vol vak als een blok achter dat team staat, dat is geweldig om te zien. Onze supporters zijn creatief genoeg om iets te bedenken waarmee ze onze spelers het best kunnen steunen.”

Bij een echte derbysfeer horen ook uitsupporters vindt de oud-speler. Zondag zullen er 500 fans in het uitvak plaatsnemen en dat terwijl het uitvak in Arnhem leeg bleef. “Ik vind het heel goed dat Vitesse-fans hier heen komen. Dat draagt ook bij aan een goede sfeer. Je zag het tijdens de uitwedstrijd in januari. Daar is sowieso geen sfeer, maar zonder ons is het helemaal afgelopen”, lacht Leiwa.

Een glazen bol heeft de oud-speler helaas niet, maar hij durft zich wel aan een voorspelling te wagen: “Ik verwacht dat we erop gaan klappen zondag. Eerst gaan wij met de onder 21 met 0-2 winnen van Vitesse en zondag wordt het 3-0 voor ons.” De eerste gok kwam echter niet uit voor Leiwakabessy. Zijn ploeg verloor met 4-2 van de leeftijdsgenoten van Vitesse. Laten we hopen dat zijn tweede voorspelling beter in de buurt komt.

Foto’s: Nick Rokers en Rob Koppers