Bram Nuytinck geniet zichtbaar van zijn tweede periode in Nijmegen. Na weken van voorbereiding staat zondag dan eindelijk de eerste Eredivisiewedstrijd van het seizoen op het programma: Excelsior thuis. Het wordt voor Nuytinck zijn eerste officiële wedstrijd voor NEC sinds 2012. ForzaNEC.nl sprak met de verdediger over zijn terugkeer en zijn rol in het huidige NEC.

Nuytinck is nu alweer een tijdje weer in Nijmegen. Buiten het feit dat de verdediger terug is bij ‘zijn’ club, voelt Nijmegen direct weer als thuis. “Het is super leuk om hier weer te zijn. Natuurlijk om bekenden weer te zien, om met deze spelers op het veld te staan en ook de vertrouwde omgeving hier in de Goffert. Daarnaast heb ik ook de zomerfeesten bezocht. We zijn daar toen met de selectie naartoe geweest en dat was echt lachen.”

Dat de sfeer in het team goed is, mag duidelijk zijn. Want behalve de polonaise lopen, werken deze spelers ook keihard voor elkaar. “Ik heb zelden in zo’n goed team gezeten wat betreft sfeer, althans dat is mijn eerste indruk. Het is moeilijk te zeggen na een maandje, want als de competitie begint en we bijvoorbeeld in een moeilijke periode komen, dan wordt een hecht team herkenbaar. Ik heb er een supergoed gevoel over. We hebben een goede mix met Jasper Cillessen, Lasse Schöne en ik, maar ook Bart (van Rooij, red) en Dirk (Proper, red). Dat zijn echte Nijmeegse gasten. We willen allemaal hard werken voor en met elkaar en dat is een goed teken.”

Leiderschap

Tijdens de training galmt de stem van de 33-jarige verdediger vaak over het veld. Nuytinck is altijd druk bezig met het coachen van zijn teamgenoten. Hij heeft daar geen aanvoerdersband voor nodig, want: “we hebben al de beste aanvoerder van de Eredivisie. Lasse (Schöne, red) heeft zoveel ervaring, ook op het hoogste niveau. Wat zeker meespeelt is dat hij hier inmiddels al drie seizoenen speelt. Ik ben pas deze zomer teruggekomen. Onze coach zit er ook al een aantal jaar, dus dat werkt gewoon heel goed.” Nuytinck erkent dat hij druk bezig is met het coachen. “Ik ben wel veranderd sinds mijn vorige periode hier, in veel opzichten. Ik heb ook veel ervaring opgedaan en dat probeer ik mee te nemen, maar dat gaat wel vanzelf. Het coachen, het praten in het veld, ja daar ben ik veel mee bezig. Ik had dat vroeger ook wel, hoor, maar toen liepen er ook spelers rond als Bas Sibum, Ramon Zomer en Lorenzo Davids en dan is het als jonge speler toch anders,” zegt de verdediger lachend.

Dan staat zondag het duel met Excelsior op het programma. Zondagmiddag, thuis en een tegenstander die te pakken lijkt, met de nadruk op lijkt. Nuytinck wil niets weten van een makkelijke middag. “Tijdens de zomerfeesten zijn veel mensen naar mij toe gekomen en die dan zeggen: ‘de eerste wedstrijden zijn belangrijk, we moeten ze pakken.’ Ja, dat snappen wij ook wel. Helaas gaat dat niet zo makkelijk. We hebben een goede voorbereiding gehad, maar we hebben bijvoorbeeld weinig elf tegen elf gespeeld. Dus we moeten ook realistisch zijn. Excelsior zal er ook voor willen gaan, hè. Geloof me, dit wordt geen makkelijke wedstrijd”, besluit de verdediger.

Foto: Orange Pictures