De competitie ligt stil, de eerste seizoenshelft zit er bijna op en NEC staat op een verdienstelijke achtste plaats. Ondanks deze keurige positie heerst er in Nijmegen behoorlijk wat onvrede omtrent de club. In de nieuwste Jarda Podcast blikt men vooruit op de zware tweede seizoenshelft die NEC te wachten staat. De tafelgasten zijn niet bepaald positief gestemd en voorspellen een terugval op de ranglijst.

Na zestien wedstrijden vindt NEC zichzelf terug aan de bovenkant van de middenmoot. Dit hebben de Nijmegenaren te danken aan een uitstekende eindsprint, waarin negen punten uit de laatste drie wedstrijden zijn gehaald. De formatie van Rogier Meijer scoort veel en wint vaker dan vorig seizoen in het eerste halfjaar. Toch is men in Nijmegen niet tevreden. Te vaak liet NEC de punten liggen en dat kan aan het eind van het seizoen nog heel vervelend worden, klinkt het in de Jarda Podcast.

Vertekend beeld

In de podcast spreekt men van een “verdraaid” beeld op de ranglijst. “Veel van de makkelijke thuiswedstrijden heb je gehad en de lastige ploegen moeten hier nog langskomen.” Zo ontving NEC deze seizoenshelft in eigen huis alle ploegen uit het rechterrijtje, met uitzondering van PEC Zwolle en Heracles. Dit gegeven zorgt volgens de heren in de uitzending voor het hoge aantal gemaakte doelpunten en de gepakte punten. Toch liet NEC ook al veel punten varen tegen de kleintjes. Onder andere Vitesse, Almere City en FC Volendam namen één of meerdere punten mee uit de Goffert.

NEC verloor dit seizoen punten tegen veel laagvliegers, waaronder aartsrivaal Vitesse.

In de tweede seizoenshelft moet NEC deze ploegen weg van huis zien te verslaan. Thuis ontvangen de Nijmegenaren voornamelijk nog topploegen als PSV, Feyenoord en FC Twente, wedstrijden waar op voorhand weinig lijkt te halen. Dit betekent dat NEC nog in een zeer lastig parket terecht kan komen, voorzien de mannen in de Jarda Podcast. Haast iedere tafelgast schat de eindpositionering van de Nijmegenaren lager in dan deze nu is en verwachten NEC wederom in de grijze middenmoot, bovenaan het rechterrijtje.

Gunstige statistiek Meijer

Een voordeel van NEC: onder Rogier Meijer presteren de Nijmegenaren de afgelopen jaren beter in uitwedstrijden dan voor eigen publiek. Gemiddeld pakt NEC met Meijer aan het roer 0,3 punt meer per uitwedstrijd. Geen enkele trainer in de Eredivisie met meer dan 30 wedstrijden voor een club behaalde een groter verschil in resultaat tussen uit- en thuiswedstrijden. Het is voor NEC een statistiek om hoop uit te putten, met een loodzware tweede seizoenshelft voor de boeg.

Luister hier naar de nieuwste editie van de Jarda Podcast met Bart Frouws!

Foto’s: Orange Pictures