Jordan Larsson is dankzij een inmiddels verboden deal zo’n tweehonderdduizend euro rijker geworden door zijn transfer naar NEC. Dat schrijft het Zweedse Aftonbladet. De krant doet uit de doeken dat vooral zijn zaakwaarnemer Rob Jansen de deal afdwong bij Larssons voormalige club Helsingborgs IF.

De Zweedse club degradeerde vorig jaar, met Larsson, naar het tweede niveau en verkeerde in financiële problemen. NEC betaalde in januari tussen de vier en vijf ton voor Larsson, meldt de krant. Maar van dat geld ging de helft naar Larsson zelf dankzij een clausule in het contract die Jansen had afgedwongen.

Toen Larsson in 2014 naar Helsingborgs ging, speelde hij de eerste maanden als amateur omdat Jansen en zijn moeder niet tot een akkoord konden komen met de club over een contract. Na lange onderhandelingen werd vastgesteld dat Larsson de helft van de transfersom zou krijgen bij een volgende stap. Jansen eiste eerder honderd procent. In het voorjaar van 2015 werden zulke deals door de FIFA verboden. Larsson was dus net op tijd. Vader Henrik was toen al trainer geworden bij Helsingborgs.

Naast het percentage van de transfersom werd in het contract een gelimiteerde transfersom vastgesteld. Larsson werd door Helsingborgs lang gezien als toekomstige goudmijn, maar dat viel de Zweden uiteindelijk vies tegen. Vader Henrik was overigens nooit betrokken bij de contractonderhandelingen.

Nadat de ontwikkeling van Larsson afgelopen seizoen tegenviel en hij na de degradatie werd aangevallen door hooligans was duidelijk dat hij niet lang meer bij Helsingborgs zou spelen. Maar de waarde van Larsson viel tegen én er was weinig interesse. Volgens Aftonbladet was NEC zelfs de enige geïnteresseerde club.

Larsson profiteerde met ruim twee ton aan transfergeld en Helsingborgs bleef zonder veel winst achter. Van het geld dat overbleef moest de club een deel betalen aan zijn jeugdclub Högaborg en sponsor Resurs Bank, dat dankzij een lening een deel van elke transfersom krijgt.

Technisch directeur Mats-Ola Schulze werkte nog niet bij Helsingborgs toen de deal werd gesloten en wilde dus niet op het nieuws reageren. Ook Larsson wilde geen commentaar geven aan de Zweedse krant.

Update
NEC ontkent dat er zo’n hoge transfersom is betaald als Aftonbladet meldt. De club heeft naar eigen zeggen alleen een opleidingsvergoeding betaald voor Larsson. Daarmee kan een groot deel van het verhaal van de Zweedse krant in de prullenbak.

Foto: Rob Koppers