Leroy Labylle speelde voor de winterstop zo’n beetje overal en nergens bij NEC, maar de Belg verwacht dat daar in het nieuwe jaar een einde aan komt. Na de vrijdagochtendtraining besprak de linksback de omstandigheden in Spanje, zijn aversie tegen de winter en zijn opvallende kapsel.

“Het is best koud, frisjes. Maar wel lekker om hier te zijn, hoor”, zegt Labylle tegen ForzaNEC.nl. De zon moest zich ’s ochtends nog laten zien op het trainingsveld. “We hebben een mooi veld om te trainen, het hotel is top en het eten ook. De kamers zijn ook goed en we spelen hier twee wedstrijden, dus het voelt prima. We kunnen mooi trainen op gras om er weer in te komen. We hebben een moeilijke periode gehad en het is goed om nu met zijn allen samen te zijn om toe te werken naar de eerste wedstrijden.”

Labylle liep woensdag met een muts op en een sjaal om op het vliegveld van Eindhoven en kreeg van Randy Wolters herhaaldelijk de vraag of hij wel wist dat ze naar Spanje gingen en niet de Noordpool. “Ik hou niet zo van de winter, kan moeilijk tegen de kou”, legt de verdediger uit. “Ik ben ook een beetje verkouden, dat helpt ook niet. Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk fit te zijn, zodat ik er volgende week geen last meer van heb. In de winter blijf ik meestal zoveel mogelijk binnen.”

Kapsel
En dan kwam Labylle ook nog met een fris kapsel aan in Estepona. De Belg valt op met een rode coupe, waarvan hij zelf zegt dat hij ‘even leuk wilde doen’. “Dat doe ik wel vaker, ook weleens in de voorbereiding in de zomer. Ik dacht: het is koud en snel donker, dan zorgt dit voor een beetje kleur in het leven.”

Labylle deelt in Estepona een hotelkamer met Jonathan Okita. In de vrije tijd die de spelers hebben, doet de linksback het rustig aan. “Ik ben niet echt van Fifa, meer praten, bellen, boekje lezen.” Labylle mist ondertussen zijn familie wel een beetje. De Belg werd in september vorig jaar vader van een dochtertje. “Ik mis die kleine natuurlijk, maar ik ben hier om te voetballen en even drie, vier dagen er vol voor gaan is ook lekker.”

NEC trainde vrijdag speciaal op corners en vrije trappen. “Er is niet echt iets veranderd, maar het moet beter. We hebben niet echt veel goals tegen gekregen uit standaardsituaties, maar we hebben er ook niet veel gemaakt. We kunnen er vaker uit scoren, het rendement moet hoger. Het is voetbal, elke dag opnieuw en opnieuw oefenen om het erin te slijpen.”

De kleine
Hoewel Labylle voor de winterstop een aantal keer op het middenveld stond, denkt de Belg voortaan weer achterin te spelen. “Ik verwacht dat ik hier in Spanje weer linksback zal staan. Joey van den Berg en Tom Overtoom zijn terug, dus ik denk dat zij weer op het middenveld zullen staan. Zo stond het ook toen zij nog inzetbaar waren en zo wil de trainer volgens mij blijven spelen. We hebben het er nog niet over gehad.”

NEC oefent vrijdag eerst tegen Derdedivisionist Westlandia en zondag tegen Bundesliga-club Hannover 96. “We laten iedereen spelen. Er komt een aantal spelers terug, zij willen laten zien dat ze meer speeltijd verdienen en in de basis horen. Het moeten twee leermomenten zijn. Tegen Westlandia moeten we vooral in het ritme komen en Hannover is van een hoger niveau, dan moeten we laten zien wat we kunnen tegen een grotere ploeg.”

Foto: Rob Koppers