NEC beleefde vrijdagavond een krankzinnig duel in de Adelaarshorst in Deventer. Josef Kvida zag zijn defensie in de eerste helft liefst vier tegentreffers incasseren, maar zag zijn ploeggenoten ook viermaal het vijandelijke doel vinden. "Dan doe je het achterin echt heel slecht", klinkt Kvida’s logische oordeel.

Een verklaring voor de dramatische openingsfase heeft hij niet. "We speelden allemaal als kinderen. Het was onbegrijpelijk. Wij hebben nota bene zelf de aftrap en na 20 seconden ligt de bal in het net." Nog geen tien minuten later verdubbelde Van der Venne de score. Dacht Kvida aan een afstraffing? "Nee, eigenlijk niet. Ik hield geloof in een resultaat. Met 2-0 is er nog van alles mogelijk. Wat wel duidelijk was voor ons allemaal is dat we de speelstijl moesten veranderen. We moesten gaan knokken."

Ook zijn teamgenoten hielden vertrouwen in een goed resultaat. "Joey van den Berg stond op in de rust en heeft vijf minuten het woord gehad. Ik vond het echt schandalig dat we met 4-2 de kleedkamer in gingen en dat hebben we ook tegen elkaar gezegd. Eigenlijk hebben we als team gezegd wat er beter moest en hield de trainer zich stil. We moesten ten slotte ook als team gaan opereren." In de eerste helft leek NEC namelijk met twee teams te spelen, zoals dat bij korfbal gaat. Een aanval en een verdediging. "De helft van het team ging druk zetten en andere helft achteruit lopen. Daardoor lieten we de ruimtes veel te groot en maakten we het wel heel makkelijk voor Go Ahead."

De tweede helft ging dat een stuk beter. "We stonden compacter en wonnen meer tweede ballen. Nog steeds werden er veel kansen weggegeven, maar we hebben wel weer twee keer gescoord. Na de wedstrijd zaten we daardoor met gemengde gevoelens", aldus Kvida, die erkent dat de Nijmegenaren met telkens een puntje weinig opschieten. "Gezien de wedstrijd mogen we blij zijn met een punt. Anderzijds kregen we in de tweede helft nog mogelijkheden voor een winnende treffer. Je zag de angst bij Go Ahead, ze waren bang voor nog een tegentreffer."

Over scheidsrechter Bax, die NEC vandaag twee penalty’s gaf, had Kvida weinig goeds over. "Hij was de hele wedstrijd heel warrig. Ik krijg een gele kaart voor iets waar ik werkelijk niks doe." De centrumverdediger was betrokken bij een opstootje. "Ik werd boos omdat een speler van de Eagles zich aanstelde. Ik sprong recht in de lucht en hij ging liggen. Daar was echt niks aan de hand", snapt Kvida er weinig van. "Ook bij de 3-1 maakt hij een onbegrijpelijke beslissing. Matti (Bossaerts, red) komt met een tackle en speelt keurig de bal, maar dan fluit hij weer. Dit kan wedstrijden beslissen."

Volgende week ontvangt Kvida in de Goffert zijn oude club Almere City. "We moeten weer doorgaan en volgende week zullen we echt een driepunter moeten pakken. Alleen dan kunnen we stappen maken op de ranglijst. Ik kan echt niet wachten, ik geniet van elke minuut. We moéten de play-offs halen. Er is geen andere optie voor ons", besluit de verdediger.

Foto: Rob Koppers