Josef Kvida was een van de weinigen die in aanmerking kwam voor een voldoende van de supporters. De verdediger werd daarentegen door Jack de Gier regelmatig gepasseerd. Na de wedstrijd tegen FC Volendam was dat ook het geval en dat was voor Kvida een harde klap. “Ik weet alleen niet waarom”, vertelt de 21-jarige verdediger zaterdagavond in het spelershotel.

Kvida sloeg de ochtendtraining over. De verdediger was ziek en had de hele nacht niet geslapen. “Dat heb ik vanmiddag ingehaald. Ik kan morgen gewoon weer trainen en speel ook mee tegen Hannover ’96.” Hij is niet de enige die ietwat ziekjes is in Estepona. De temperatuur valt, met zo’n vijftien graden, toch tegen. “We hebben de truien hard nodig hier”, lacht Kvida. “Ik had verwacht dat we hier met twintig graden zouden zitten. We trainen in een dal en daar staat ook nog eens veel wind. Maar ach, het is hier veel beter dan in Nederland. We mogen niet klagen.”

Kvida beseft dat het trainingskamp een mooie gift is en dat dat niet voor iedere club is weggelegd. “Met Almere City bleven we vorig jaar in Nederland. Voor ons is het geweldig dat we hier een week kunnen trainen aan de Spaanse kust.” Is dat dan ook belangrijk? “Ik denk van wel. We doen veel samen en je spreekt elkaar veel meer. Je band met staf en andere spelers wordt er beter van.”

Dat een aantal supporters zich niet helemaal kunnen vinden in het trainingskamp, kan Kvida ook wel begrijpen. “De supporters zijn hier kritisch, maar ik geef ze gelijk. We waren niet goed genoeg, en toch zaten er elke thuiswedstrijd 10.000 man op de tribune. We hebben met 1-5 verloren van Top Oss in eigen huis. Dat de supporters toen cynisch juichten voor de goals van Oss, dat deed wel pijn. Je moet dat accepteren en ik begrijp het.”

“Ik voel me hier wel echt op mijn plaats. Het was wel een lastige eerste seizoenshelft.” Zowel voor het team als voor Kvida zelf viel het tegen. De Tsjech is liefst vier keer gepasseerd dit seizoen door trainer Jack de Gier. “Hij heeft daar zijn redenen voor. Ik weet niet wat die redenen zijn, maar de trainer heeft gelijk. Na de wedstrijd tegen FC Volendam (5-1, red) werd ik tegen FC Den Bosch ook gepasseerd. Dat begreep ik toen echt niet. Dat was een mentale klap. Maar ik kan daarmee omgaan, want bij PEC Zwolle heb ik die ook gehad.”

Tot slot de vraag aan Kvida of hij, evenals de vele anderen in Estepona, veel FIFA op de PlayStation speelt. “Ik slaap met Tom Overtoom op de kamer en we hebben de PlayStation Ik heb deze week maar één potje gespeeld.” Daarin versloeg hij Ole Romeny, die op zijn beurt meent iedereen te verslaan in het voetbalspel. “Ik denk dat ik de beste van team ben”, bluft hij. “Donderdag won ik 3-1 van Ole. Ik ben hier vooral veel met andere spelers aan het optrekken. Ik heb de PlayStation thuisgelaten”, besluit Kvida.