NEC verloor vrijdagavond met 2-0 van SC Cambuur en Bas Kuipers was na afloop niet bepaald vrolijk over die wedstrijd. De linksback werd er zelfs moedeloos van, zo zei hij tegen ForzaNEC. " Je stapt van het veld en denkt: wat heb ik nou eigenlijk gedaan?"

Bas, hoe kijk je terug op deze wedstrijd?
"Tja. Ik denk dat we niet heel veel in te brengen hebben gehad. Zo leek het tenminste. We waren niet kansloos, maar het ging Cambuur best makkelijk af. Zo goed waren zij ook niet eens. Ik heb ook geen moment gehad in de wedstrijd waarvan ik dacht dat het de goede kant op zou gaan. We moeten naar onszelf kijken. Het zou wel moeten kunnen, maar ja. Dat kan ik wel telkens blijven herhalen… Ik weet ook niet meer wat ik dan moet zeggen."

Eerder benadrukte François Gesthuizen dat jullie eindelijk eens van een ploeg moeten winnen die boven jullie staat. Dat is weer niet gelukt.
"We spelen wel tegen de koploper, maar ik had niet het gevoel dat zij heel goed waren en dat we het echt heel moeilijk hadden. Ik vond eerder dat wij het niet goed deden. Waar dat dan weer aan ligt… Op een gegeven moment weet ik dat ook niet meer."

Is die conclusie niet juist nog pijnlijker?
"Dat klopt. Als je kijkt naar wat we zouden kunnen, is het al helemaal pijnlijk. Ik durf bijna niet meer te zeggen dat er meer in zit, want ik hou de mensen voor de gek als ik dat iedere week blijf zeggen. Ik ben nu heel teleurgesteld en vind het klote. Ik weet niet zo goed wat ik hierover moet zeggen."

Dan zou je denken: je speelt thuis tegen de koploper, dan moet je goed beginnen. Maar dat deden jullie helemaal niet.
"Cambuur hield de bal goed in de as bij hun centrale verdedigers en raakten niet in paniek, ook niet als wij druk zetten. Daardoor zaten wij er steeds een beetje half half tussen en wachtten zij op het juiste moment om ertussen te komen met hun middenvelders. Daarmee hadden we het een paar keer lastig. Dat is zonde. We spelen thuis, dan moet je het publiek achter je krijgen, maar dat kregen we niet vanaf het begin."

Tijdens een korte fase na rust slaagden jullie er wel in om het publiek mee te krijgen.
"Dat was ook het enige moment in de wedstrijd dat ik dacht: misschien kan het. Maar als ik verder naar ons spel keek, werd ik daar vrij moedeloos van."

Hoe vond je het persoonlijk gaan?
"In eerste instantie moet ik mijn directe tegenstander, Antonia, uitschakelen. Hij heeft bewezen een goede speler te zijn op dit niveau, maar in deze wedstrijd kon hij vrij weinig doen. Dat is altijd mijn doel, iedere wedstrijd. Op zich gaat dat prima. Maar je hoopt dat je ook vooruit kan en aanvallend iets kan bijdragen, maar als we de bal zó snel kwijt zijn, sta ik alleen maar achterin om te verdedigen en mijn man uit te schakelen. Ik vond het wel jammer dat ik me alleen daar op moest focussen. Je stapt van het veld en denkt: wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ik heb mijn best gedaan, maar dit is niet mijn enige taak. Wij zijn NEC, we spelen thuis, dan moet je gewoon gaan. Voetballen. Als het mislukt, mislukt het maar een keer, maar dit was gewoon te weinig."

Hoe kijk je nu naar de ranglijst?
"We houden zicht op een plek in de play-offs en daar geloof ik ook in. Maar als je dat wil bereiken en je wil er hoge ogen gooien, dan moet je meer brengen dan dit. Daar moeten we goed naar kijken, want dit kan niet zo doorgaan."

Volgende week op bezoek bij Telstar, een ploeg die dichtbij staat op de ranglijst. Wat verwacht je van die wedstrijd?
"Er zijn heel veel ploegen die dichtbij staat en waarvan ik denk dat wij in principe beter moeten zijn, maar dat komt er niet uit, nog steeds niet. Het is vervelend om dat telkens te moeten zeggen."

Is het wel leuk om tijdens zo’n wedstrijd op het veld te staan?
"Vandaag niet, eerlijk gezegd. In sommige wedstrijden ook weer wel. Dit seizoen hebben we in sommige duels het publiek redelijk vermaakt, dan is het leuk. Maar we moeten wel meer winnen."

Foto: Rob Koppers