Na de wedstrijd van afgelopen weekend tegen SC Cambuur kregen de mannen van de Jarda Podcast de nodige vragen binnen over het vertoonde spel van Elayis Tavsan. De jonge aanvaller viel negatief op met een paar egoïstische acties en een schwalbe. “Als hij die schwalbe niet maakt en hij blijft staan, kan hij zo de 3-1 binnenschieten”, zegt Julian Paardekooper desgevraagd.

Ook Sander Janssen ziet de irritaties die fans uiten vaker terug bij Tavsan. “Hij heeft dit seizoen nou al een paar kansen gehad dat hij met een medespeler op de keeper afgaat en dan geen enkel oog heeft voor zijn collega.” Chiron Rengers ziet ook wel waarom dit het geval is bij de buitenspeler. “Het probleem is dat hij verschrikkelijk goed kan voetballen. Dan ga je op een gegeven moment geloven als je twee man gepasseerd hebt, dat je er nog vijf gaat passeren. Als je niet Messi heet gaat dat waarschijnlijk niet lukken. In potentie is hij onze beste aanvaller, maar hij moet wel leren om zich heen te gaan kijken. Sommige clubs kijken natuurlijk ook gewoon naar rendement.”

Toch staat Tavsan dit seizoen al op drie goals in zijn eerste seizoen in de Eredivisie en ook twee in het bekertoernooi. “Aan de statistieken ligt het dus niet eens zozeer”, stelt Julian. “Maar op een gegeven moment wil je toch een verandering in zijn gedrag zien wat dat betreft en daar wachten we nu al anderhalf jaar op. Deze vragen kwamen een jaar geleden ook al binnen. Het is puur een knop die om moet, want die voeten die werken wel. Dat is dan de stap die hij moet maken. Anderzijds, als hij die stap eenmaal maakt, dan is hij onhoudbaar voor een club als NEC.”

“In Nijmegen hebben ze soms liever een Ali Akman die zichzelf het snot voor de ogen werkt en niet effectief is, dan een vrije buitenspeler die zijn ding doet”, stelt Chiron. Ondanks dat is Tavsan een speler die altijd gevaarlijk is en NEC zeker vorig jaar enorm geholpen heeft met zijn fraaie doelpunten en prachtige acties. Het is te hopen dat de 20-jarige vleugelspeler dit kan gaan koppelen aan nog meer rendement voor zijn ploeg.

Beluister de podcast ook op jouw favoriete kanaal, zoals Spotify, iTunes of Google.

Foto: Rob Koppers/Orange Pictures