Joris Kramer is na een sterk begin van dit seizoen zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Philippe Sandler. Door een blessure startte Kramer (26 jaar) nog maar vijf keer in de basis. Toch is hij hoopvol om te slagen bij NEC. De eerste club waar hij na AZ voor het eerst echt onder contract staat.

In de nieuwste Goffertkreet, magazine van SV NEC, vertelt Kramer dat zijn carrière anders loopt dan bij andere spelers. “Omdat ik zoveel uitgeleend ben geweest. Dit is voor mij de eerste keer dat ik echt volledig los ben van AZ. Als je het idee krijgt dat je het daar steeds net niet bent, dat je niet belangrijk kan zijn voor zo’n team. Dan gaat dat toch aan je knagen en je mist het gevoel van betekenis. Dat is belangrijk voor een topsporter. Dat gevoel is bij NEC nu lekker. Je wordt gehaald en je kan tekenen bij een club waar je belangrijk kan zijn.”

Kramer tekende deze zomer voor drie jaar. Hij heeft wel een duidelijk doel voor ogen wanneer hij vindt dat dit seizoen geslaagd is in Nijmegen. “Met het team de play-offs halen en dan bouwen en standaarden neerzetten voor de komende jaren. Ik denk dat het dit jaar als club ook het doel is: weer meedoen. Vorig jaar was het als promovendi eerst doorkomen en nu wordt de vervolgstap gezet om stabiliteit te creëren. Daar wil ik graag aan meehelpen. Als we richting de play-offs gaan en ik voel mezelf voldaan, dan is dat voor mij het perfecte seizoen.”

Stotteren

Als Kramer voor de camera staat valt op dat hij stottert. “Het belemmert mij eigenlijk niet. Je accepteert het gewoon en mensen kennen me ook niet anders. Ze rekenen me er ook niet op af. Ik heb er geen last van als ik coach in het veld en als ik zing bijvoorbeeld. Als je dan een bepaalde ademhaling toepast, gebeurt het niet. Ik ben er ook nooit mee gepest, maar dat kwam ook wel omdat ik er normaal mee om ben gegaan. Ik maak er ook grapjes over. Natuurlijk voelde ik soms wel wat onzekerheid toen ik klein was. Maar dat heeft me ook wel weer gevormd als mens.”

Ook schuwt hij de camera’s niet, sterker nog: “Ik heb nooit moeite met het geven van een interview, ook niet voor de camera. Op een gegeven moment creëer je er een bepaalde schijt aan. Het maakt mij niet uit als iemand het vervelend vind, want de media wil een interview met mij, dus dan moeten ze er maar een beetje mee dealen.”

Het gehele interview met Kramer is te lezen in De Goffertkreet.

Foto’s: Orange Pictures