Sparta Rotterdam ontvangt vrijdagavond NEC op Het Kasteel. Hoewel sportief succes vorig seizoen al leidde tot een knappe zesde plaats en deze lijn doorgezet lijkt te worden met de huidige koppositie in de Eredivisie, brengt het succes ook onzekerheden en zorgen met zich mee.

Dat heeft alles te maken met de sportieve prestaties van enkele sterkhouders uit het elftal van trainer Jeroen Rijsdijk. Het memorabele afgelopen seizoen in combinatie met de goede start van het huidige seizoen heeft namelijk niet alleen geleid tot een door supporters benoemde ‘grote vijf’, te weten doelman Nick Olij, middenvelders Joshua Kitolano en Arno Verschueren en aanvallers Koki Saito en Tobias Lauritsen, maar het heeft ook andere clubs de ogen doen openen. Vooral voor doelman Olij is een langer dienstverband in Rotterdam nog allerminst zeker.

Deadline Day

Nadat Olij eerder al baalde van een afgeketste toenadering vanuit Ajax, lijkt nu ook een overgang naar Feyenoord van de baan, aangezien de landskampioen met Mikki van Sas al een tweede doelman heeft binnengehaald. Of daarmee een transfer helemaal uitgesloten is is echter allerminst zeker. Des te meer omdat Olij tegenover de media eerder nogal teleurgesteld reageerde omtrent het niet doorgaan van zijn overgang naar Amsterdam. Daarnaast heeft Olij intern aangegeven dat hij en zijn management de markt aan het verkennen zijn. Wellicht dat een eventuele overgang door de naderende sluiting van de markt (vrijdagavond om 00:00 uur sluit deze in Nederland) nog in een stroomversnelling terecht komt.

Naast Olij heerst er ook sluimerende interesse in aanvalsleider Lauritsen. De 26-jarige Noor stond in Europa afgelopen seizoen op eenzame hoogte wanneer het aankwam op het winnen van kopduels. Daarmee is hij de oorzaak voor het veelal hanteren van de lange bal van achteruit. Hiernaast scoorde de aanvaller vorig seizoen twaalf goals en gaat hij hier dit seizoen met twee doelpunten uit de eerste drie duels vrolijk mee verder.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Lauritsen was vorige seizoen de enige speler in een Europese top-7 competitie die meer dan 300 luchtduels wist te winnen.

Sparta’s (voor)naamgenoot van NEC-aanvaller Koki Ogawa moet het daarentegen niet hebben van zijn lengte en duelkracht. De 1,70 meter lange linksbuiten Koki Saito is echter wel een zeer bedreven dribbelaar en weet zijn acties ook dit seizoen te verzilveren. Zo wist Sparta afgelopen weekend mede door twee doelpunten van de Japanner met 1-3 te winnen in en van Heerenveen. Waar Saito er bij zijn eerste doelpunt als de kippen bij was om een rebound binnen te koppen, scoorde hij zijn tweede doelpunt middels een droge schuiver in de korte hoek. Afwisseling en mogelijkheden alom in de Spartaanse speelwijze dus.

Van Crooij

Wie er in ieder geval niet bij is tegen NEC is aanvaller Vito van Crooij. Een van de smaakmakers van het vorige seizoen is buiten de selectie gelaten wegens een op handen zijnde transfer naar het Midden-Oosten. Voor Van Crooij een mooie stap met het oog op zijn bankrekening, waar ook Sparta nog een transferbedrag aan over zal houden.

De Spartanen, die traditiegetrouw altijd met de rugnummers 1 tot en met 11 aantreden vanaf de aftrap, moeten ten opzichte van het duel met SC Heerenveen dan ook enkel de positie van Van Crooij veranderen. Waarschijnlijk gaat rechtsbuiten Camiel Neghli die vacature invullen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam; Kitolano, De Guzmán, Verschueren; Neghli, Lauritsen, Saito

Foto: Orange Pictures