Scheidsrechter Joey Kooij kreeg vrijdag veel kritiek van NEC-zijde nadat hij Joey van den Berg een rode kaart gaf, maar de arbiter blijft bij zijn beslissing. Dat zei hij na afloop tegen FOX Sports.

“Ik heb net de beelden gezien. De speler van Den Bosch gaat de diepte in en wordt aangespeeld. De aanvaller krijgt een scoringskans en wordt vastgehouden. Veel mensen kijken dan naar waar Rens van Eijden loopt, maar wij kijken naar waar het vasthouden begint en of er sprake is van een scoringskans. Daarom was het een rode kaart. Op het moment van vasthouden heeft de aanvaller een doelpuntrijke kans.”

Kooij gaf op aanraden van zijn assistent een vrije trap en geen penalty. “Dat beeld heb ik nog niet gezien. Het klopt dat de overtreding daar plaatsvindt waar hij ophoudt, maar toen ik floot had ik contact met mijn assistent en die gaf aan dat het erbuiten was.”

NEC-trainer Jack de Gier kreeg in de slotfase ook nog twee keer geel en dus rood van Kooij. “De trainer kwam duidelijk uit zijn vak en gaf met woord en gevaar aan het niet eens te zijn. Toen ik hem geen gaf, gaf hij ook nog een cynisch applausje en maakte hij nogmaals duidelijk het niet eens te zijn. Daarom gaf ik rood.”

Foto: screenshot FOX Sports