Ronald Koeman gaat Jasper Cillessen opnemen in de voorselectie van Oranje. De lijst wordt maandag pas bekend, maar in ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie kon Koeman alvast bevestigen dat Cillessen in de voorselectie zit. 

Hoe de rol van Cillessen gaat zijn, wil Koeman niet zeggen. “Het lijkt me goed om dat eerst met hem te bespreken, voordat ik dat op tv doe. Of ik me zorgen maak om zijn mentale gesteldheid? Ja, daar spreek ik ook over met Patrick (Lodewijks, keeperstrainer, red.). Hij is ook twee keer bij NEC geweest om met Jasper te praten de afgelopen weken.”

Onzeker

Terwijl een bandje afspeelt van Cillessen’s prestaties de afgelopen weken, vervolgt Koeman zijn verhaal. “Kijk, dat een keeper een keer een grote fout maakt, maakt niet uit. Dat overkomt iedereen. Maar ik maak me meer zorgen over de fout die hij vorige week tegen Heerenveen maakte. En vrijdag tegen Twente zag ik weer een paar onzekere momenten.”

Cillessen wordt voorlopig nog niet afgeschreven door Koeman. “Normaal gesproken is hij een zeer goede keeper, dan accepteer je ook foutjes. Het zal ook te maken hebben gehad met zijn situatie in de laatste wedstrijden, met een aantal fouten in een korte periode. Maar het lijkt me ook niet terecht om te zeggen dat hij definitief niet in beeld is. Als Cillessen in vorm is, is hij nog steeds een potentiële keeper van Oranje.”

Frans Hoek

Koeman wil tot slot nog wel wat zeggen over het jaar van Cillessen, dat tumultueus is te noemen. Cillessen werd begin november niet opgenomen in de selectie voor het WK in Qatar. Het WK waar hij zo naar uitkeek. “Ik heb niet het idee dat Jasper destijds qua keeper minder was dan de andere keepers die meegingen. Ik hoefde zelf de beslissing niet te nemen, maar ik kan me niet aan die indruk onttrekken.” Daarmee lijkt Koeman aan te geven dat er meer speelde dan enkel een kwaliteitskwestie, wat Frans Hoek zo stellig beweerde.

Oranje speelt medio juni de finalerondes van de Nations League. In de halve finale treft het Kroatie, waarna het het in een (troost)finale op mag nemen tegen de winnaar van Italië – Spanje.