Vanaf komend seizoen wordt er ingegrepen als supporters het woord ‘homo’ gebruiken als scheldwoord richting een speler of scheidsrechter. Dat maakte de KNVB maandagmiddag bekend via hun eigen kanalen.

Volgens de KNVB was het besluit om deze regel door te zetten unaniem. “Alle clubs willen af van de homofobe spreekkoren”, stelt de voetbalbond. De regels komen overeen met de regelgeving rondom het gooien van spullen op het veld. Bij homofobe spreekkoren die langdurig en/of repeterend worden gezongen door supporters, worden de fans eerst gewaarschuwd. Gebeurt het daarna nog een keer, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.

Ook de directeur betaald voetbal, Marianne van Leeuwen, geeft een verklaring. “Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord ‘homo’ als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren”, zegt Van Leeuwen op de website van de KNVB.

Foto: Orange Pictures