Definitief gestaakte wedstrijden in de Eredivisie en haar play-offs worden vanaf nu één dag na de staking om 12:00 uitgespeeld. Dat maakt de KNVB woensdag bekend. Het besluit is het volgende hoofdstuk in de aangescherpte regelgeving.

De regel gaat per direct in en staat in verband met het drukke nacompetitie- en play-offschema. De KNVB zegt dat er ‘weinig tijd is om uitspelen op een ander moment te doen’. De interlandperiode (14 juni) volgt al snel op het aflopen van de (na)competities (11 juni) waardoor inhaalwedstrijden in de knel komen.

De KNVB besloot een aantal weken geleden de regels omtrent het staken van wedstrijden aan te scherpen. ‘Fans’ op de Nederlandse tribunes kwamen de laatste jaren in toenemende mate negatief in het nieuws door voorwerpen als vuurwerk en bekers bier op het veld te gooien. Tijdens Feyenoord – Ajax in de halve finale van de KNVB Beker bereikte dit zijn dieptepunt. Ajacied Davy Klaassen werd op zijn hoofd geraakt door een hard voorwerp. Sindsdien worden wedstrijden direct gestaakt als iemand op het veld geraakt wordt door een voorwerp van de tribune.

NEC heeft al twee keer met een staking te maken gehad. Afgelopen weekend werd FC Twente – NEC tijdelijk stilgelegd door een biertje richting Jasper Cillessen en FC Groningen – NEC werd definitief gestaakt. Hier werd een grensrechter geraakt door een beker bier. Dat duel werd later, op dinsdag pas ingehaald.

NEC speelt de laatste twee wedstrijden van het seizoen thuis tegen AZ (zondag, 14:30) en uit tegen Fortuna Sittard (28 mei, 14:30).

De Nijmegenaren hebben een achterstand van vier punten op nummer 8 SC Heerenveen, dat de grootste kanshebber is voor het laatste play-off-ticket.

Foto: Orange Pictures