De kans is groot dat er volgend seizoen in de Eerste Divisie niet meer gevoetbald wordt tijdens interlandperiodes. Directeur topvoetbal van de KNVB, Nico-Jan Hoogma, wil zo snel mogelijk stoppen met clubvoetbal tijdens deze periodes.

"Ik vind het belachelijk dat er bij ons profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek", zegt Hoogma tegen Voetbal International. "Gelukkig zijn we bij de KNVB zelf verantwoordelijk voor dat speelschema. Daar gaan we wat mij betreft dus mee kappen vanaf volgend seizoen."

NEC gaf al enkele malen aan liever niet te willen spelen tijdens interlandperiodes. Vorig seizoen miste de club daardoor bijvoorbeeld enkele wedstrijd Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu. "Elke geselecteerde jeugdinternational moet gewoon beschikbaar zijn", aldus Hoogma. "Dit is nou typisch een voorbeeld waarbij voetbalargumenten belangrijker moeten zijn dan de commerciële motieven van clubs."

Het idee om door te voetballen tijdens interlandperiodes komt niet direct van de KNVB, maar van de clubs zelf. Twee jaar geleden diende de Coöperatie Eerste Divisie een verzoek in voor het plan, ook omdat de competitie dan later van start kon gaan met het oog op de zomervakantie van fans.

Foto: NOS