De KNVB overweegt om ook in de Eerste Divisie gebruik te gaan maken van een videoscheidsrechter. Dat vertelde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond op FOX Sports. Er was vrijdag nogal wat te doen om arbitrale beslissingen op het tweede niveau van Nederland.

Een overduidelijke treffer van Zian Flemming tijdens MVV-NEC werd niet waargenomen, maar ook op andere velden ging het mis. Een treffer van Jong AZ ging niet door vanwege een tweede bal die in het veld werd gegooid door fans van NAC Breda, terwijl daar nauwelijks hinder van werd ondervonden. Excelsior zag in de slotfase de 4-3 tegen Telstar niet doorgaan omdat er sprake zou zijn van buitenspel, maar dat bleek onterecht.

"Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de VAR ook in lagere competities in te zetten", sprak Van Egmond. "In de Tweede Bundesliga en in het Championship is dat al ingevoerd en dat is niet voor niets. De VAR is in de Eredivisie ingevoerd om dit soort zaken te verbeteren en wellicht is dat in de toekomst ook in de Eerste Divisie mogelijk."

Toch kan de VAR op het tweede niveau niet zomaar worden ingevoerd. "Daar zijn veel scheidsrechters voor nodig en dat vormt een extra uitdaging. Aan de andere kant: het is ook gelukt in de Eredivisie, dus waarom zou het dan in de Eerste Divisie niet lukken?"