NEC heeft het jaar 2017 geopend met een knappe 0-1 overwinning op Willem II. In het Koning Willem II-stadion was Jay-Roy Grot de matchwinner. Het jeugdexponent zorgde met een schot uit de draai in de 76e minuut voor de enige treffer van de middag. Door de overwinning heeft NEC acht punten voorsprong op nummer zestien, PEC Zwolle.

Willem II en NEC begonnen voortvarend aan het duel. Beide elftallen zorgden voor een hoog tempo wat resulteerde in veel kansen. Zowel NEC als Willem II had in de beginfase de mogelijkheid om de score te openen, maar verzuimde dit te doen. Namens NEC was Grot met twee kansen dichtbij de Nijmeegse 0-1, maar doelman Kostas Lamprou stond telkens goed opgesteld. Dit deed ook collega-doelman Joris Delle aan de overkant. De Fransman keerde enkele goede schoten van Willem II’er Thom Haye met de nodige inspanning.

Naarmate de eerste helft vorderde, vielen beide elftallen terug in een foutenfestival. Arbiter Mulder hielp daar klaarblijkelijk ook in mee. De leidsman van vandaag floot te veel waardoor de snelheid uit de wedstrijd ging. Dit kwam de amusementswaarde en het aantrekkelijke ‘kick-and-rush-voetbal’ niet ten goede. Tegen het einde van het eerste bedrijf schakelde beide elftallen een tandje terug. Hierdoor circuleerde de bal rond op het middenveld en kwamen zowel Willem II als NEC niet meer tot echte kansen. De ruststand was dan ook 0-0.

Met ruim een half uur nog te spelen bracht Peter Hyballa kersverse aankoop Jordan Larsson voor Kevin Mayi. De Zweed had een verdienstelijke invalbeurt en was met enkele goede combinaties duidelijk aanwezig. Dat er muziek in deze speler zit is nu wel duidelijk. Hyballa wisselde ook Bikel voor Kadioglu. Vooral Kadioglu liet zich gelden. De pas 17-jarige Kadioglu legde de tegenstander opnieuw het zwijgen op. De Arnhemmer in dienst van NEC was dicht bij de 0-1, maar zijn schot belandde in het zijnet. Net als dat Rayhi enkele minuten later dé kans van de wedstrijd kreeg. Een blunder van Lamprou, de doelman dacht Rayhi makkelijk te kunnen uitspelen, werd niet benut door Rayhi. De buitenspeler miste de souplesse van een aanvaller om de Nijmegenaren op voorsprong te zetten. Hierna drong Willem II meer aan, maar tot noemenswaardige kansen kwamen de Brabanders niet.

Een kleine veertien minuten voor het eindsignaal kreeg Kadioglu de bal aangespeeld van de ijverige Larsson. Hoewel Larsson de bal met de hand leek te beroeren, liep Kadioglu op snelheid richting het Tilburgse doel. Met een simpele schijnbeweging kapte de 17-jarige eenvoudig Lachman uit en legde de bal opzij voor collega Grot. De andere tiener nam aan, zette zijn lichaam erin, draaide weg en schoot met een bekeken bal het leer tegen de touwen; 0-1. Een explosie van vreugde barstte los in het Nijmeegse kamp. De Nijmegenaren hielden na de openingstreffer eenvoudig stand en namen door de overwinning afstand van de degradatieplekken. Het rood-groen-zwart van trainer Hyballa komt door de overwinning op 22 punten uit 18 duels en staat acht punten voor op nummer zestien PEC Zwolle.

Volgende week zondag wacht om 14.30 uur Roda JC in het Goffertstadion. Waarschijnlijk zonder Breinburg, want de aanvoerder lijkt de komende dagen zijn droomtransfer naar LA Galaxy af te ronden.

Wedstrijdstatistieken:
76’ 0-1 Grot

Gele kaarten:
Von Haacke en Fomitschow (NEC)

Opstelling Willem II: Lamprou; Van Anholt, Lachman, Peters, Tshimanga; Lieftink, Falkenburg (81’ Ogbeche), Kali; Croux (77’ Calcan); Fran Sol, Haye (66’ Abubakar)

Opstelling NEC: Delle; Dyrestam; Dumic, Golla, Fomitschow; Bikel (59’ Kadioglu); Von Haacke; Breinburg; Rayhi (90+2’ Buwalda), Mayi (59’ Larsson), Grot

Toeschouwers:
12.400

Foto: David van Haren