NEC heeft in het seizoen 2016/17 een winst geboekt van 1.684.000 euro. Toch zegt dit resultaat niet veel over de financiële situatie van de club, aangezien het resultaat sterk is beïnvloed door incidentele inkomsten dit er in het huidige seizoen al niet meer zijn. De operationele winst, dus transferinkomsten en afschrijvingen, bedraagt 121.000 euro.

"Als die incidententele extra inkomsten er niet waren geweest was de club operationeel in de rode cijfers gebleven", legt algemeen directeur Wilco van Schaik uit op de clubsite. "Wij zullen structurele maatregelen moeten doorvoeren om tot een blijvende gezonde financiële situatie voor de club te komen. Dat is de grote uitdaging waar Remco Oversier en ik voor staan."

Eerder werd bericht dat NEC over dit seizoen verlies lijdt. Dat gaat over de al gemaakte begroting voor dit jaar, die een verlies van 2,5 miljoen euro laat zien. "Dat was het resultaat van de degradatie. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan. We wisten dat dit geen gemakkelijke opdracht zou zijn. We hebben direct alles in kaart gebracht. We weten nu waar we werkelijk staan. De transfers van Dumic en Grot waren goed voor de club en helpen ons dit jaar door te komen."

Van Schaik geeft toe dat hij een behoorlijke uitdaging tegemoet gaat. "Ik ken dit soort opdrachten. Dossiers als het stadion en herfinanciering van schulden, dan wel aandelenverkoop dienen besproken te worden om de vermogenspositie van de club te verbeteren. We zijn teveel afhankelijk geweest van ‘vrienden’ om nog enigszins gezond te blijven. Alleen als we doorbraken weten te realiseren op deze genoemde dossiers kan NEC een stabiele Eredivisieclub worden. Anders moeten we rekening houden met het feit dat we vaker in de Jupiler Leaque moeten gaan spelen dan iedereen lief is."

Foto: Rob Koppers