In het voetbalpraat programma ‘Dit Was Het Weekend’ op ESPN bespraken analisten Marciano Vink en Kenneth Pérez samen met verslaggever Milan van Dongen de wedstrijd Ajax – NEC. De Nijmegenaren pakten in extremis een punt in de Johan Cruijff Arena, maar hadden dat er geen drie moeten zijn? Volgens Pérez wel. Ook is de Deense analist kritisch op Philipe Sandler.

“Ik denk dat tegenstanders niet door hebben hoe slecht dit Ajax is”, begint Pérez. “Ook de supporters van NEC vierden het punt alsof ze een fantastisch resultaat hebben geboekt. Ik vind dat ze zichzelf te kort hebben gedaan tegen dit, wederom, slechte Ajax.” Presentator Milan van Dongen vraagt of het Pérez nog verbaast dat Ajax zo slecht voor de dag komt. “Mijn lat van Ajax ligt ergens in de middenmoot van de Eredivisie. Ik vind ook dat Ajax blij mag zijn met een punt tegen NEC.” Het missen van Steven Berghuis en Steven Bergwijn heeft daar niks mee te maken, vindt de Deen; “Je hebt de wedstrijd toch gezien? Ook vooraf dacht ik ‘een gelijkspel zal een goed resultaat zijn voor Ajax’. NEC is een goed voetballende ploeg (…).”

Nonchalante Sandler

Toch is er volgens Pérez wel een kritiekpuntje bij NEC. Verdediger Philippe Sandler, normaal een rots in de branding bij NEC, kan de analist maar niet bekoren. “Ik ben hier vaak de ‘Sandler-fan’ en ik dacht ook dat hij zijn laconieke houding wel wat was verloren, maar ik was niet blij met zijn rol bij de 1-0.” Aan de hand van beelden laat Pérez zien dat nadat Bart van Rooij de bal hoog wegschoot Sandler op zijn plek blijft staan, waar Pérez graag had gezien dat hij naar voren liep. “Naar voren! Zet hem (Brian Brobbey, red.) desnoods buitenspel, maar nee. Helaas komt dan dat nonchalante wat hij in zijn spel heeft naar voren. Het leek veel beter te gaan en dan zie ik dit en dan denk ik ‘ach, Phillipe Sandler, dit is toch echt jammer’. Dan loopt hij er beetje bij als Virgil van Dijk, maar alleen is hij niet zo goed als Van Dijk. Als zo’n bal komt, moet je meteen ‘bam’ aansluiten op de laatste linie”, rondt Perez af.

Eerder was Hans Kraay JR. nog positief over Sandler. Kraay verweet Sandler ook erg laconiek te spelen, maar door het goede spel van de verdediger kont de kritiek van Kraay na eigen zeggen “Zo de prullenbak worden ingeflikkerd”.

Foto: Orange Pictures