Een enkele ‘Van der Sar’ en ‘Gomes’ maar toch vooral gewoon ‘Roy’, ‘Rick’, ‘Michael’ en ‘Tyn’ sieren de shirts op de keeperstalentendag van NEC op sportcomplex De Eendracht in Nijmegen. Op dinsdagmiddag, speciaal in de herfstvakantie, zijn het de talentjes van negen en tien jaar oud die hopen op een plekje op de voetbalschool. Eerder op de dag waren het al de elfjarigen die hun beste beentje voor zetten bij de oefeningen van keepers en trainers van voetbalacademie NEC/FC Oss.
„Al met al komt het neer op een totaalaantal van 130 keepertjes die we vandaag aan het werk zien,” zegt algemeen manager Jan Bluyssen van NEC. „En dat terwijl we rekenden op ongeveer honderd aanmeldingen.” Dit leidde bij sommigen dan ook tot een teleurstelling. Ze konden niet meedoen „De middaggroep was met tachtig kinderen vol.” Onder de gelukkigen die om half twee wel aan de slag konden, was ook een jonge keepster te vinden.

„Ze doet het ontzettend goed,” zegt trotse vader Ranny van Raaij vanachter de goal waar dochterlief op dat moment onder vuur wordt genomen. Hij kijkt wat ongelovig als hij hoort dat zijn Suzanne van negen de enige dame in het gezelschap is. „Nou ja, ze moet zich maar staande houden tussen die jongens. Maar dat kan ze prima.”
Dat blijkt wel, want ze tikt de ene na de andere bal naast de goal en bukt net op tijd als een verdwaalde bal van een van de mannetjes angstvallig dicht langs haar gezicht suist. Het komt de grappenmaker direct op een pinnige blik te staan.
Gezelliger is het langs de lijn van het kunstgrasveld waar vaders, moeders, opa’s en oma’s de jonge enthousiastelingen toejuichen. Ze lijken allen overtuigd van het talent van hun zoon of kleinzoon maar het is duidelijk dat maar een enkeling zal worden gescout. Hoofd jeugdscouting Ernst van Nispen: „Als we geluk hebben zitten er een of twee bij die we uitnodigen voor een talententraining. Dan moeten echter wel minimaal drie van de vijf scouts die hier vandaag rondlopen het eens zijn. En de selectie-eisen zijn streng.”
De enkele gelukkige zal onder meer moeten bewijzen een goede basistechniek te hebben en te beschikken over een flinke portie lef. „Maar de meesten zijn hier gewoon voor Gabor Babos en het feit dat het NEC betreft. Een enkeling is zelfs niet eens keeper,” merkt Bluyssen. „Maar dat is natuurlijk geen probleem. Hiermee bind je je als club weer aan de regio en dat is ook een winst die je boekt. En het is natuurlijk een ontzettend leuke dag voor de kinderen.”

Klik hier voor ons fotoverslag:

’s Morgens  /  ’s Middags