Norbert Alblas ging zondag niet voor het eerst dit seizoen in de fout bij NEC. De doelman kreeg in de zomer de voorkeur boven Mattijs Branderhorst en keepte in het begin van het seizoen ook sterk. Meerdere malen hield hij NEC op de been, maar de laatste weken is Alblas minder in vorm. Door de fouten tegen Telstar rijst de vraag of Branderhorst weer een kans moet krijgen.

De comeback van Alblas was indrukwekkend. De keeper stond twee keer maandenlang aan de kant met een zware knieblessure en leek door zijn aflopende contract afgelopen zomer te gaan vertrekken bij NEC. De club wilde echter door met Alblas en verlengde de verbintenis voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Alblas was bijna volledig fit en dus kreeg trainer Rogier Meijer een luxe met keuze tussen Alblas en Branderhorst.

Mattijs Branderhorst in actie vorig seizoen. Foto: Rob Koppers

Voorbereiding

In de voorbereiding kregen beide doelmannen de kans van Meijer, die af en toe ook nog speelminuten gunde aan Job Schuurman. In oefenduels met bijvoorbeeld Galacticos United is moeilijk te zien of een keeper het verschil maakt, maar na een aantal wedstrijden werd duidelijk dat Alblas de voorkeur ging krijgen van Meijer. Branderhorst kwam zo na anderhalf jaar in de basis weer op de bank terecht bij NEC.

Al snel leek duidelijk dat Meijer de juiste keuze had gemaakt. Na een valse start tegen SC Cambuur onderscheidde Alblas zich tegen Jong Ajax en vooral ook tegen FC Volendam. Ook tegen Go Ahead Eagles stond hij goed te keepen, maar daarna stond Alblas twee weken buitenspel. De doelman werd positief getest op het coronavirus. Een kans voor Branderhorst? Nee, want ook hij testte positief op corona. Schuurman nam de honneurs waar en deed dat prima.

Job Schuurman na NAC-NEC. Foto: Orange Pictures

Terugkeer

Tegen Roda JC keerde Alblas terug, maar onderscheidde hij zich nauwelijks nog. Tegen MVV liet de doelman zich in de korte hoek kloppen na een fout van Syb van Ottele, tegen FC Den Bosch ging het fout bij de inmiddels wereldberoemde terugspeelbal van Kevin Bukusu. Vervolgens ging het mis tegen TOP Oss. Bij een voorzet vanaf links twijfelde Alblas en liet hij de bal los nadat hij botste met Souffian El Karouani, waarna Kyvon Leidsman de enige goal van de wedstrijd maakte. En afgelopen zondag ging het dus helemaal fout tegen Telstar.

Volgens sommige supporters is de tijd rijp om Alblas te wisselen en toch Branderhorst, die afgelopen seizoen ook de nodige kritiek kreeg, weer een kans te gunnen. Alblas wist zondag dat hij fout zat, maar vond niet dat hij zijn plek daardoor moest kwijtraken. “Ik denk niet dat mijn positie ter discussie staat”, zei hij tegen De Gelderlander.

Wat vind jij, is het tijd voor een keeperswissel bij NEC?

Moet Rogier Meijer tegen Excelsior van keeper wisselen?
525 votes