Vrijdagavond (20:00) staat de ontmoeting tussen NEC en FC Twente op de rol. Het affiche in de Grolsch Veste is een herhaling van de eerste speelronde, toen de twee teams in Nijmegen de strijd aangingen. Voor de Enschedeërs staat er inmiddels niet veel meer op het spel, want de play-offs zijn al veiliggesteld. Plek 4, dat rechtstreeks rechtgeeft tot de Conference League, lijkt met een gat van zes punten juist te ver weg.

Dus is de vraag: waar speelt FC Twente nu nog voor? Dat weet afzwaaiend trainer Ron Jans wel. “We zijn thuis ongeslagen en hebben de minste tegengoals in de Eredivisie. Dat willen we zo houden. Als we van de laatste twee thuiswedstrijden minimaal vier punten pakken zetten we ook nog eens een record neer. We willen absoluut minimaal vijfde worden. Daarom is de opdracht winnen”, aldus Jans.

Opvolgers

Een ongekend succes, zeker als je bedenkt dat NEC en Twente elkaar vier jaar geleden nog ontmoetten in de Keuken Kampioen Divisie. Een groot deel van dat succes is te danken aan trainer Ron Jans en technisch directeur Jan Streuer. De twee hebben de afgelopen jaren enorme resultaten geboekt met hun club, maar gaven eerder dit jaar beide aan hun taken na dit seizoen neer te leggen. Hun opvolgers zijn inmiddels ook al duidelijk: RKC-coach Joseph Oosting vervangt Jans, oud-FC Twente speler Arnold Bruggink neemt de positie van Streuer over.

Dit seizoen heeft FC Twente achterin de zaakjes meer dan goed op orde. De Twentse verdedigingslinie werd in 31 wedstrijden slechts 26 maal gepasseerd en is hiermee de minst incasserende ploeg van de Eredivisie. Vooral doelman Lars Unnerstall oogst veel lof dit seizoen. In het Speler van het jaar klassement van het Algemeen Dagblad staat Unnerstall zelfs vijfde van de volledige Eredivisie. Zijn enorme prestaties leverden hem eerder dit seizoen interesse van Borussia Dortmund op, maar de Duitse grootmacht lijkt niet concreet te worden voor de keeper.

Kebab en ketchup

Voorin is Václav Černý dit seizoen de grote man. De Tsjechische buitenspeler kampte de afgelopen jaren met verschillende blessures, die hem al bijna twee volledige jaren aan de kant hielden. Dit seizoen is Černý echter topfit en staat hij inmiddels al op elf doelpunten en acht assists in 29 wedstrijden. Spits Ricky van Wolfswinkel schoot dit seizoen pas acht keer raak, maar scoorde afgelopen zondag wel een broodje kebab bij een tentje in het stadion van tegenstander FC Emmen. Het kwam hem op enige kritiek te staan in de Oosttribune, een podcast van RTV Oost.

Michel Vlap maakt momenteel het klassieke ketchupverhaal mee. De aanvallende middenvelder stond al 27 Eredivisiewedstrijden droog, maar scoorde in de afgelopen twee wedstrijden drie keer. Afgelopen zondag scoorde Vlap een prachtige vrije trap tegen FC Emmen. De Friese middenvelder is in vorm en is momenteel samen met Černý de grootste dreiging van FC Twente.

Volle oorlogssterkte

De editie eerder dit seizoen in Nijmegen is er een die net als de wedstrijd tegen Heerenveen afgelopen zaterdag best wel steekt. NEC was, zeker in het eerste bedrijf, de baas onder leiding van debutant Oussama Tannane. De ploeg liep echter tegen het – zo bleek later – bekende probleem aan: het maken van doelpunten. 0-0 stond 90 minuten op het scorebord, tot Sem Steijn in blessuretijd de winnende treffer binnenschoot achter Mattijs Branderhorst.

Vrijdagavond zal Steijn net als in Nijmegen op de bank zitten, want Twente heeft een volledig fitte selectie. Michal Sadílek keerde medio april terug van een blessure. De Tsjechische middenvelder heeft dit seizoen lang problemen gehad met oorsuizen. Hij overwoog te stoppen met voetballen, maar knokte zich terug. Na een nieuwe blessure verscheen hij tegen Sparta voor het eerst sinds februari weer aan de aftrap. Mees Hilgers maakte tegen Emmen zijn rentree en ook Mathias Kjölö is weer fit.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pleguezuelo, Pröpper, Smal; Zerrouki, Vlap, Sadílek; Černý, Ugalde, Misidjan

Foto’s: Rob Koppers