NEC heeft zondagmiddag een pak slaag gekregen van Ajax. De Nijmegenaren verloren in een goed gevulde ArenA met maar liefst 5-0. Kasper Dolberg was met drie doelpunten de grote meneer aan Amsterdamse zijde. NEC staat door de nederlaag net boven de nacompetitieplaatsen op de vijftiende plaats. Ajax neemt voorlopig de koppositie over van Feyenoord.
 
Hattrick
NEC en Ajax speelden in het eerste kwartier op een te laag tempo om enigszins kansen te creëren. Zodoende hielden de Nijmegenaren prima stand, totdat Dolberg met een knappe individuele actie de Amsterdammers na negentien minuten op 1-0 zette. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw de jonge Deen die Ajax op 2-0 zette. Na een loepzuivere voorzet van Klaassen liet Dolberg doelman Dellè kansloos. Voordat de 2-0 viel hadden Máyi en Rayhi grote mogelijkheden om de stand gelijk te trekken, maar beiden vonden Onana op hun weg. Ruim een kwartier voor het rustsignaal was het opnieuw raak voor Ajax. Na een loepzuivere voorzet van Sinkgraven liep de lepe Dolberg hard tegen de indraaiende bal. Deze viel in de korte hoek binnen. Kasper Dolberg zorgde hiermee voor een zuivere hattrick.

Eentonig
Ook na de rust was het Ajax dat domineerde. Met oogstrelend voetbal, magistrale doelpunten en heerlijke assists werkte Ajax tegen NEC aan het doelsaldo. De Nijmegenaren wisten ook in het tweede bedrijf niet voor enige aansluiting in het duel te zorgen. Onzorgvuldige passes, geen lijn in het spel en weinig rendement in de acties zorgden ervoor dat Ajax NEC volledig overklaste. Chelsea-huurling Bertrand Traoré zorgde met een bekeken schuiver voor de vierde treffer van de middag. Vlak daarvoor stond NEC met té veel man voor de bal om een aanval op te zetten. Door balverlies dribbelde de Ajax-aanvaller op het doel van Delle af. Met zijn linkse voetje kwam ook hij op het scorebord. Het mooiste doelpunt van de middag kwam op naam van Lasse Schöne. De ex-NEC’er krulde de bal van ruim 20 meter met afdraaiend effect in de rechterbovenhoek; 5-0. Dit was tevens het slotakkoord van de wedstrijd.

Uithuilen en opnieuw beginnen is nu het devies. Misschien is compact spelen, met een gesloten organisatie en inzakken tegen een kwalitatief betere selectie als Ajax een must, wil je niet iedere week afgaan zoals vanmiddag. Volgende week zaterdag wacht in het eigen Goffertstadion FC Twente.

Wedstrijdstatistieken:
’19 1-0 Kasper Dolberg
’24 2-0 Kasper Dolberg
’38 3-0 Kasper Dolberg
’55 4-0 Bertrand Traoré
’57 5-0 Lasse Schöne

Gele kaarten: Von Haacke, Golla en Dyrestam (NEC)

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (’79 Dijks); Klaassen, Schöne (’66 Riedewald), Ziyech; Traoré, Dolberg, Cerny (’66 Clement)

Opstelling NEC: Delle; Dyrestam, Dumic, Golla, Fomitschow; Breinburg, Bikel (’87 Heinloth), Von Haacke (’46 Ofosu); Rayhi, Mayi, Kadioglu (’63 Buwalda)

Foto: Orange Pictures