Op 6 augustus 2011, na tien jaar de jeugdopleiding van NEC te hebben doorlopen, maakte Navarone Foor in Heerenveen als invaller zijn debuut voor NEC. De geboren Opheusdenaar, op dat moment negentien jaar oud, maakte meteen indruk met een pre-assist en speelde een week later meer dan verdienstelijk tijdens zijn thuisdebuut tegen Excelsior. De supporters leerden Foor kennen als een flamboyante middenvelder, die over een uitstekende techniek beschikt en de verdedigers van de tegenstander daardoor regelmatig te slim af is. Dit seizoen heeft Foor kort last gehad van een mindere periode, maar na een goede invalbeurt tegen Ajax lijkt hij er weer helemaal bovenop te komen. Reden genoeg voor ForzaNEC om de middenvelder op te zoeken om bij te praten. 
Jeugdige Navarone
Foor begon op zijn vijfde met voetballen bij Sparta ’57, een amateurclub uit zijn geboortedorp Opheusden. Inmiddels is die club gefuseerd met VV Opheusden en spelen de twee clubs sinds 2001 onder de naam SV DFS. Dat Foor is gaan voetballen, komt mede door zijn oudere broer Ernesto. “Mijn broer voetbalde al eerder dan ik. Ik ging vaak wedstrijden van hem kijken en dat vond ik erg leuk om te zien.” Zijn broer voetbalde tevens in de jeugd bij NEC, maar had minder geluk in het voetbal dan zijn jongere broer Navarone. “Hij had in de B1 helaas last van groeipijn en is daarom gestopt bij NEC. Hierdoor heeft hij eigenlijk nooit een kans kunnen krijgen.”Foor kwam al vroeg tot het besef dat een carrière in het profvoetbal een serieuze mogelijkheid zou kunnen zijn. “Dat was toen ik ongeveer zeven of acht jaar was. Ik werd ouder en ik begon het steeds leuker te vinden om te voetballen.”
Op jonge leeftijd kreeg Foor de mogelijkheid geboden om naar NEC te gaan, maar ook aartsrivaal Vitesse wilde de middenvelder graag hebben. “Ik kreeg de keuze om naar de jeugd van Vitesse te gaan, maar ik voelde me bij NEC meer thuis en ik had het idee dat het hier gewoon goed geregeld was.” De jeugdopleiding van NEC, die de afgelopen jaren spelers als Bram Nuytinck en Jasper Cillessen afleverde, krijgt lovende woorden van Foor. “Het goede aan de opleiding van NEC is dat je de ruimte krijgt om je school af te maken in je eigen omgeving. Ik werd vroeger altijd met een busje opgehaald op school om bij NEC te kunnen trainen. Op die manier hoefde je ook niet te verhuizen en kon je gewoon met je vrienden uit de buurt blijven spelen.”
Zwerven op het middenveld
In het seizoen 2011/2012 debuteerde Foor in het eerste elftal van NEC. Na de winterstop van dat seizoen werkte hij zich op tot vaste kracht in het team van Alex Pastoor. Hoewel de ‘nummer 10’-positie zijn voorkeur geniet, speelt Foor voornamelijk als flankspeler vanaf rechts. “Op dit moment krijg ik meer de vrije rol rechts op het middenveld, maar niet als echte rechtsbuiten.” Foor hoeft naar eigen zeggen niet per se op 10 te staan. “Als ik maar zwervend op het middenveld sta, zodat ik de ballen kan vragen”, aldus Foor, die zijn eigen kwaliteiten goed weet te benoemen.“Ik denk dat ik een goed overzicht heb en goed steekpasses kan geven. Een punt waar ik nog aan moet werken is scoren, daar ben ik nu mee bezig. Ik wil een completere speler worden.” Al bijna twee jaar traint Foor onder Alex Pastoor, die hem een kans gaf in het eerste elftal. Foor is positief over zijn trainer. “Ik vind hem een hele goede trainer. Hij past goed bij de groep en hij gaat goed om met de spelers.”
De play-offs lijken na de nederlaag tegen PEC Zwolle van afgelopen weekend uit het zicht. “We moeten hard werken als team en dan zien we wel waar we eindigen.” Toch leed de sfeer in de spelersgroep niet onder de reeks van nederlagen die het de laatste weken te verwerken kreeg. “De sfeer is nog steeds goed. Voor een wedstrijd schreeuwen we naar elkaar dat we er alles aan moeten doen om te winnen. Als je kijkt naar ons spel ziet het er ook vaak netjes uit, maar omdat je verliest lijkt het slecht. Soms moet je ook gewoon geluk hebben. We moeten die bal er weer in krijgen, zo simpel is het.”
Voorafgaand aan het seizoen had de selectie van NEC volgens Foor een duidelijk doel. “We wilden graag voor de play-offs gaan en we waren goed op weg. Als team goed draaien en zo hoog mogelijk eindigen. Nu hebben we echter een mindere periode gehad, dat is jammer.” Op individueel vlak heeft Foor te maken gehad met een terugslag. “In het begin van het seizoen ging het wel goed. Toen brak er een periode aan dat het wat minder ging met mij. Daar ben ik nu uit aan het komen”, beaamt Foor, die de oorzaak van zijn mindere periode kan beschrijven. “Ik denk dat het een kwestie van vertrouwen was. Dat was even weg. Ik vroeg me af hoe het kon dat het ineens minder ging. Met behulp van mijn ouders en mezelf ben ik gelukkig uit die mindere periode aan het komen. Ik moet gewoon vertrouwen houden, dan komt het weer goed.”
De afgelopen wedstrijden stond hij weer in de basis, maar daarvoor moest Foor het enkele wedstrijden doen met een plek op de bank. Toch liet de middenvelder zich daar niet door uit het veld slaan. “Het was natuurlijk een teleurstelling, maar geen flinke klap. Ik zag het ook als leermoment waar ik doorheen moest komen. Als je niet speelt, moet je je best doen op de training en daar je kwaliteiten laten zien.” Ondanks dat hij enkele keren op de bank moest plaatsnemen, voelt Foor geen extra druk nu hij weer in de basis mag starten.“Ik voel op dit moment helemaal geen druk, dat moet ik ook niet hebben. Als ik te veel druk op mezelf leg, ga ik te veel nadenken. Ik moet vertrouwen hebben in mijn eigen kwaliteiten en rustig blijven, dat heb ik dit seizoen ook wel meer ontwikkeld.”
Silva en Schöne
Het voorbeeld van Foor is David Silva, aanvallende middenvelder van deEngelse grootmacht Manchester City. “Hij is vrij klein en moet het hebben van zijn techniek en overzicht.” Ook in eigen land heeft Foor enkele voorbeelden, waaronder ex-NEC’er Lasse Schöne, waarmee Foor in zijn eerste seizoen samen speelde. “Lasse is voor mij een voorbeeld geweest bij NEC. Toen ik bij het eerste kwam keek ik vaak naar hem. Hij is ook een slimme voetballer en hij scoort heel makkelijk.” Inmiddels speelt de Deense middenvelder bij Ajax. “Ik ken de kwaliteiten van Lasse en ik denk dat hij in de basis hoort bij Ajax met zijn ervaring en techniek. Hij kan ook op verschillende posities uit de voeten.”
‘Foor naar Enschede?’
Vlak voor het einde van de zomerse transfermarkt, verscheen op internet het gerucht dat FC Twente Foor zou willen overnemen. Toevalligerwijs speelde NEC dat weekend tegen Twente. “Voor de wedstrijd tegen Twente zag ik op Twitter het bericht dat Twente mij wilde hebben. Ik wist er verder niks van en heb er ook niks meer over gehoord.” Als de Tukkers concreet waren geworden, was de kans volgens Foor klein geweest dat hij de overstap naar Enschede daadwerkelijk zou hebben gemaakt. “Twente is natuurlijk een mooie club, maar een overstap zou te vroeg zijn gekomen. Ik zit goed bij NEC en wil me hier ontwikkelen.” 
Foor staat nog tot 2016 onder contract bij NEC en heeft ook geen haast om te vertrekken. “Elke speler wil natuurlijk een stapje hogerop, maar voorlopig focus ik me gewoon op NEC. Ik speel weer, daar ben ik blij mee.” Hoewel hij pas in zijn tweede seizoen zit als volwaardig profvoetballer, heeft Foor al een hoogtepunt in zijn carrière. “Mijn eerste doelpunt uit bij PSV vond ik wel mooi. Koppen is niet mijn sterkste punt, maar toch kwam de bal op mijn hoofd terecht.” Over twee weken gaat NEC opnieuw op bezoek bij PSV. Foor hoopt dat NEC kan stunten in het Philips Stadion. “Misschien kunnen we een puntje pakken, misschien wel drie als we iets geks doen.”
Plezier hebben met de bal
Voetbal gaat volgens Foor nog altijd het meeste om plezier hebben en de sport leuk vinden. “Plezier hebben met de bal en plezier hebben in het spel maakt het voor mij leuk. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd van FC Barcelona ziet, begin je steeds meer van voetbal te houden. Spelers als Iniesta en Xavi spelen erg slim en zien alles van tevoren. Daar probeer je ook van te leren.” Op internet circuleren bijnamen zoals ‘De Messi van de Betuwe’ en ‘De Messi van Opheusden’, maar Foor wenst niet vergeleken te worden met de Argentijnse topspeler van FC Barcelona. “Dat heb ik liever niet. Ik wil gewoon Navarone heten en mezelf zijn.”
Foor weet ook hoe hij er over vijf jaar als speler uit zal zien. “Grijs”, grapt hij. “Als een speler die volwassen is geworden, rustig is en weet wat hij doet.” Het begrip ‘nuilen’ is bij de middenvelder bekend. “Er zijn natuurlijk altijd mensen bij die vaak negatief zijn, dat hoort erbij. Als speler hoor je dat te accepteren.”Afsluitend had Foor nog een boodschap aan de supporters van zijn club. “Probeer ons ook de laatste wedstrijden nog aan te moedigen en positief te blijven. Daar voelen wij ons het beste bij.”