Ze dreigt te stikken in haar eigen tong. Een half uur ligt ze er, bewusteloos, op de koude betonnen vloer. "Als je niks doet, gaat mevrouw dood", jammert een man die haar helpt. Er is een oefening, deze dinsdagavond in het Nijmeegse Goffertstadion.
En da’s maar goed ook, lijkt de conclusie na een uur waarin de stewards en de hulpverleners amper een idee lijken te hebben wat ze moeten doen als er zogenaamd een flinke brand ontstaat.
"Het is de bedoeling dat er dingen fout gaan", lacht NEC-fan Paul Janssen, die zelf bij de Nijmeegse Reddingsbrigade werkt en uit interesse naar het stadion is gekomen. Hij heeft voor zichzelf op een papiertje een aardige lijst verbeterpunten neergekrabbeld. Het belangrijkste: tempo.
Want iedereen doet verbazingwekkend kalm aan, als de eerste rook de tribunes bereikt. De supporters is door de stadionspeaker gevraagd ‘zoveel mogelijk normaal te doen’. "Maar er is geen politie, dus je hoeft niet te vechten."

Vechten doen ze wel, de acteurs die zich eerder al geschminkt als gewonden tussen het publiek hebben geposteerd. Een knokpartijtje levert de bewusteloze vrouw op, die een half uur aan haar lot wordt overgelaten. Erger nog: de man die haar helpt, wordt hardhandig van haar afgetrokken.
NEC-supporter Mariëlle Lansu heeft zich er ook over verbaasd. "Ik was ook iemand aan het helpen, maar werd gewoon door een steward weggestuurd zonder dat iemand het overnam. Stom. Terwijl je zou denken dat politie en stewards ook een EHBO-diploma hebben." Ze bood nog aan een gewonde die kon lopen mee naar buiten te nemen, maar dat aanbod werd ook niet op prijs gesteld.
Het duurt twintig minuten na het uitbreken van de brand eer de wedstrijd – die in het echt uiteraard nooit begonnen was – wordt gestaakt en mensen worden gesommeerd weg te gaan. En het duurt vervolgens nog lang voor alle slachtoffers ook naar buiten getransporteerd zijn.
De acteurs, Lotusslachtoffers, hebben eenmaal buiten schik over het feit dat ze zo lang in de door hen ingenomen houding hebben moeten liggen. Een ambulancebroeder legt uit dat de hulpverleners niet eerder naar binnen konden dan nadat het sein ‘veilig’ was gegeven. Het zal allemaal wel, denken de supporters die eenmaal buiten aftaaien. Ze krijgen als dank twee euro korting op een NEC-kaartje. Voor als ze het stadion nog in durven.
Klik hier voor de foto’s van Rob Koppers.