NEC heeft in aanloop naar de topper tegen Jong Ajax aanstaande vrijdag vertrouwen getankt tegen Telstar. De gewijzigde formatie van Pepijn Lijnders speelde een sterke pot en versloeg het hooggeklasseerde Telstar met duidelijke cijfers; het werd in de Goffert 3-0.

NEC moest tegen Telstar de koppositie terug weten te veranderen na de nederlaag tegen FC Eindhoven. Na aanleiding van die wedstrijd heeft Pepijn Lijnders ingegrepen door Guus Joppen en Steeven Langil na de reservebank te degraderen. Michael Heinloth en Sven Braken mochten daardoor starten. Kadioglu en Achahbar kregen daarmee vrije rollen als hangende rechtsbuiten en aanvallende middenvelder. Telstar miste topscorer Andrija Novakovich (18 goals) wegens een schorsing en starte met oude bekende Melvin Platje in de punt.

De wedstrijd tegen de nummer vijf van de Jupiler League is het startsein voor een heel belangrijke week voor de Nijmegenaren, waarin het ook nog op bezoek moet bij nummer drie Jong Ajax. Met de zoekende vorm van NEC in het achterhoofd stond er dan ook een enorme druk op de eerste en enige middagwedstrijd van dit seizoen. 

NEC starte ideaal aan de wedstrijd. Al na twee minuten bracht Heinloth de stand 1-0. Op aangeven van Kadioglu schoof de Duitse rechtsback de bal strak en hard in de verre hoek onder keeper Rody de Boer. In de eerste fase van de wedstrijd kon Telstar geen vuist maken en had NEC via Braken en Kadioglu twee grote kansen om de score te verdubbelen.

Tien minuten voor rust kreeg Groeneveld de grootste kans daarop. Na een charge op Achahbar in de zestien ging hij voor de derde keer dit seizoen achter de bal staan op een penalty te nemen, maar opnieuw miste hij hem. De Boer kon de zwak ingeschoten pingel eenvoudig keren. Toch werd het nog voor rust 2-0. Een corner van Groeneveld werd door Wojciech Golla binnen gekopt. Hij maakte zijn vijfde goal van het seizoen en zo ging NEC met een goed gevoel rusten.

Ook de tweede helft begon goed voor NEC. Telstar-verdediger Shaquill Sno moest in de 48’ste minuut met twee keer geel het veld verlaten. Dat was het begin van een fase waarin NEC een hoop aantal mogelijkheden onbenut liet. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd, toen Braken en Groeneveld inmiddels gewisseld waren voor Kevin Jansen en Steeven Langil, liep NEC eindelijk verder uit. Achahbar en Kadioglu combineerden in de zestien en laatstgenoemde schoof de bal in een leeg doel. 

Doordat Fortuna Sittard en Jong Ajax ook hun wedstrijden wonnen veranderde er niks aan kop van het klassement. Vrijdag volgt een cruciale wedstrijd, wanneer NEC op bezoek moet bij Jong Ajax. 

Scoreverloop:
2′ Michael Heinloth (Ferdi Kadioglu) 1-0
45′ Wojciech Golla (Arnaut Groeneveld) 2-0
81′ Ferdi Kadioglu (Anass Achahbar) 3-0

Gele kaarten: Achahbar, Heinloth, Braken (NEC), Van Heertum (Telstar)
Twee keer geel: Sno (Telstar)

Scheidsrechter: Christiaan Bax

Opstelling NEC: Joris Delle; Michael Heinloth, Frank Sturing, Wojciech Golla, Calvin Verdonk; Gregor Breinburg, Anass Achahbar (86′ Ole Romeny), Mart Dijkstra (C); Ferdi Kadioglu, Sven Braken (65′ Kevin Jansen), Arnaut Groeneveld (77′ Steeven Langil).

Opstelling Telstar: Rody de Boer; Rodny Lopes Cabral, Donny van Iperen, Jasper van Heertum, Toine van Huizen, Shaquill Sno; Anass Najah (46′ Floris van der Linden), Jerdy Schouten, Frank Korpershoek (C); Melvin Platje (64′ Junior Toretta), Mohamed Hamdaoui (64′ Oussama Zamouri). 

Reacties
– Lijnders: "Wilden meer power met Anass en Sven"
– Braken: "Ik voelde een zaag van achter"
– Kadioglu op andere positie: "Bevalt me wel"

Foto: Rob Koppers