Op maandagochtend kwam het demissionaire kabinet met het besluit om de beperkende coronamaatregelen omtrent het betaald voetbal aan te houden tot sowieso 1 september. Concreet betekent dit dat clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen-divisie de eerste competitiewedstrijden het stadion mogen vullen met 2/3 van de bezetting. De KNVB is hier niet blij mee en reageerde ontzet over de uitspraak.

“Dit is opnieuw een zware teleurstelling voor iedereen in het voetbal,” zo melden de KNVB, Eredivise CV en Keuken Kampioen-Divisie in een gezamenlijk statement. Volgens hen liggen de problemen niet in het voetbal. Er is aangetoond dat tijdens de Fieldlab-expirimenten afgelopen seizoen, de EK-wedstrijden in de Johan Cruijf-ArenA en als meest recente voorbeeld nog de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League in het Philips-stadion niet hebben geleid tot grote besmettingshaarden.”

“Strikte protocollen rondom het Testen voor Toegang zijn in het voetbal zeer effectief gebleken. Hiermee zijn clubs al een eind op weg en lopen op een veilige manier door de anderhalvemeter-regel. Gezien het feit dat in september vele mensen al dubbel gevaccineerd zijn en besmettingen weer af nemen, ligt het in de lijn der verwachting dat we op korte termijn de stadions weer voor de volle 100 procent kunnen bezetten,” sluit de KNVB het statement af.

Voor NEC betekent dit concreet het volgende: Tot 1 september speelt het één thuiswedstrijd, op vrijdagavond 20 augustus tegen PEC Zwolle. De Nijmegenaren kunnen met de huidige coronamaatregelen het Goffertstadion vullen met 8375 supporters; hiervan zullen naar schatting 335 kaarten beschikbaar gesteld worden voor het uitvak. Er zijn meer seizoenskaarten verkocht dan dat er tegen PEC Zwolle plekken beschikbaar zijn. NEC zal op korte termijn ongetwijfeld met een bericht komen.

Ajax-uit
Voor de competitie-opener tegen Ajax verandert er voor NEC-supporters eigenlijk niets. 800 kaarten waren op voorhand al beschikbaar gesteld voor een uitvak met de capaciteit van 1200. Op dit moment zijn er zo’n zeshonderd Nijmeegse kaarten verkocht voor het duel met de Amsterdammers.

In de Jarda Podcast ging het al over de uitwedstrijd tegen Ajax en de mogelijke maatregelen. Luister deze hieronder vanaf minuut 47:00:

Foto: Rob Koppers