Met een sigaar tussen zijn lippen en drie belangrijke punten in de tas vierde NEC-doelman Gábor Babos zondagmiddag een bijzonder jubileum. De inmiddels 37-jarige Hongaar werkte tegen aartsrivaal Vitesse (0-1) zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd in zijn carrière af en hield zijn doel schoon.

Babos begon zijn loopbaan aan het begin van de jaren negentig bij Soproni en speelde uiteindelijk 26 duels voor die club, alvorens hij in 1995 een transfer afdwong naar MTK Boedapest. De ervaren goalie stond gedurende vijf seizoenen 141 maal tussen de palen bij de 23-voudig landskampioen en produceerde in zijn laatste jaar bij de hoofdstedelingen zelfs één treffer.

In 2000 werd Babos door Henk ten Cate naar de Eredivisie gehaald. Het duo kende elkaar van hun gezamenlijke periode bij Boedapest, waarna de Amsterdamse keuzeheer besloot de in Sopron geboren doelwachter naar NAC Breda te halen. In het Rat Verlegh Stadion groeide de ervaren Babos uit tot één van de beste keepers in de Eredivisie, waardoor in 2004, 126 matchen later, een overgang na Feyenoord wachtte.

Babos, die tevens 27 interlands speelde voor zijn vaderland, leek voorbestemd voor De Kuip, maar kon niet voldoen aan de torenhoge verwachtingen in Rotterdam-Zuid. De 1.92 meter lange sluitpost kwam tot slechts 24 wedstrijden in de hoofdmacht van Feyenoord en vertrok uiteindelijk via de achterdeur naar NEC, waar hij begin 2012 nog steeds onder contract staat.

De routinier is een gewaarde kracht in De Goffert en wordt op handen gedragen door de supporters van de Nijmeegse vereniging. Vorig jaar verloor Babos, mede door een slepende rugblessure, zijn basisplaats aan jongeling Jasper Cillessen, maar na diens vertrek naar Ajax is eerstgenoemde weer de nummer één in het Gelderse doel. Zijn verbintenis loop aan het einde van dit voetbaljaar af bij NEC, maar Babos heeft reeds aangegeven graag langer te blijven.

”Ik voel me nog topfit en kan nog jaren mee”, vertelde de doelman afgelopen week aan VI. ”Wat mijn geheim is? Gewoon je werk doen en van het leven genieten. Ik voel me nog altijd bevoorrecht dat ik profvoetballer ben, maar zet daar niet alles zomaar even voor opzij. Buiten het voetbal wil ik van het leven genieten. Leuke dingen met mijn gezin doen, naar een concert toe gaan of gewoon met vrienden een biertje drinken.”

De voetballerij vaarwel zeggen in de toekomst, zal Babos, die tot op heden 183 keer uitkwam voor de huidige nummer dertien van de Eredivisie, niet zo snel doen. ”Ik zie mezelf wel keeperstrainer worden. Waar ik dat wil doen? In Nederland natuurlijk. Dat staat voor mij niet ter discussie. Ik woon hier nu al zo lang, dat ik me bijna net zoveel Nederlander als Hongaar voel. Dit land heeft me veel gegeven. Ik ga hier niet zomaar weg.”