Johan Derksen is blij met de promotie van zijn club, NEC. We spraken uitgebreid met de meest-kritische man van Nederland die niets had aan te merken op het spel van NEC in de play-offs. “Ze hebben het fantastisch gedaan”, doelt hij op de spelersgroep. Hij ziet de toekomst door de komst van Ted van Leeuwen rooskleurig in, maar ‘motorcross-verslaggever’ Wilco van Schaik vindt zichzelf wel heel belangrijk. Derksen over Boekhoorn, sterrenaankopen en trainer Rogier Meijer.

Derksen zat zondagavond – uiteraard – voor de buis. “Toen ik de wedstrijd tegen Almere City had gezien ging mijn NEC-hart sneller kloppen. Dit kwam na het matige seizoen toch onverwacht.” De promotie was op basis van de play-offs dan ook verdiend. “Ze hebben drie fantastische wedstrijden afgeleverd. Niets dan lof voor het elftal. Er stond plotseling een voetbalelftal. Als je in het reguliere seizoen de wedstrijden van NEC zag, dan hing alles als los zand aan elkaar en er werden ontzettend veel persoonlijke fouten gemaakt. Ze waren op het juiste moment in vorm.”

Door deze opleving ziet de toekomst van de Nijmegenaren er plotseling rooskleurig uit. “Ik ben twee maanden terug bij Marcel Boekhoorn op bezoek geweest. Ik heb toen tegen hem gezegd dat hij toch een keer wat moet gaan doen. Hij heeft geloof ik 28 miljoen euro erin gestopt, maar altijd achteraf. Ik zei: ‘Investeer dit nou eens vooraf en haal een goede technisch directeur die er ook iets van maakt, dan heb je ook een keer eer van je werk.'”

“Minimaal de helft van dit elftal komt tekort voor de Eredivisie”

Doorselecteren
Tot Derksens grote genoegen kwam kort daarna Ted van Leeuwen naar Nijmegen. “Dat is de beste technisch directeur van Nederland. Hij heeft het bij AGOVV, FC Twente en Vitesse geweldig gedaan. Met weinig geld heeft hij er het maximale uitgehaald.” Het eerste wat Van Leeuwen moet doen is doorselecteren, volgens Derksen. “Maar dat snapt Ted zelf ook wel. Het zou een beetje pedant zijn als ik Van Leeuwen ga vertellen wat hij moet doen. Als iedereen straks uitgefeest is, moet je natuurlijk concluderen dat minimaal de helft van dit elftal tekort komt voor de Eredivisie. Die moet je een hand geven en die moeten vervangen worden. Dat is hard, want zij hebben wel het succes behaald. Maar wil je volgend jaar serieus meedoen in de Eredivisie, zal dat gewoon moeten.”

Toen Van Leeuwen maar net in Nijmegen was, werd het contract van trainer Rogier Meijer al automatisch met een jaar verlengd. Derksen kan daar prima mee leven. “Een trainer is helemaal niet belangrijk. De TD zet de spelers op het veld en zodra die spelers goed zijn, wordt de trainer vanzelf goed. Natuurlijk heeft Meijer een bijdrage geleverd. Maar ik zit m’n hele leven in de voetballerij en heb steeds minder respect voor trainers die praten alsof ze het voetbal hebben uitgevonden.”

“Van Schaik doet alsof hij een van de belangrijkste officials van Nederland is”

Zoals bekend is Derksen ook geen liefhebber van algemeen directeur Wilco van Schaik. “Ik heb niets tegen die man, maar hij trekt wel altijd een hele grote broek aan. Hij doet net alsof hij een van de belangrijkste officials van Nederland is. Toen ik vroeger bij RTL zat, deed hij de motorcross”, zucht Derksen. “Maar dat zegt niets over zijn prestaties bij NEC. Ik kan er niet over oordelen. Als hij z’n grote waffel houdt, kan hij misschien wel heel veel bereiken.”

Sterrenaankopen
Uiteindelijk meedoen om Europees Voetbal is dan ook een realistisch scenario volgens Derksen, al is het wel met de nadruk op uiteindelijk. “Laten we er eerst voor zorgen dat we ons een paar jaar op rij handhaven. We moeten niet overdrijven.” De uitspraken van Boekhoorn hebben dan ook nadelen. “Iedere speler die Van Leeuwen wil halen, kost het dubbele voor NEC. Andere clubs zijn ook niet gek en weten hoeveel geld er in de portemonnee van hem kan zitten. Je hoeft voorlopig geen sterrenaankopen te doen, maar zorg maar dat je een degelijk elftal opbouwt. Trek er drie tot vijf jaar vooruit en wie weet kan je je tegen die tijd meten met FC Utrecht en FC Groningen.”

“Ik krijg het woord Keuken Kampioen Divisie niet eens uit mijn bek”

“Het was de afgelopen jaren een afgang voor Nijmegen dat de stad een Eerste Divisie-club had. Dat moeten we niet nog een keer meemaken. Ik krijg het woord Keuken Kampioen Divisie niet eens uit mijn bek. De gemeente moet zich ook realiseren dat een voetbalclub het ideale uithangbord is voor city-marketing. Zelfs als je een links gemeentebestuur hebt.” Hoewel Derksen niet vaak voetbalstadions bezoekt, kunnen we hem komend seizoen zeker verwachten in De Goffert. “De uitnodiging van Boekhoorn heb ik al binnen. Het probleem de afgelopen jaren was dat NEC altijd op vrijdag speelde en dan moest ik natuurlijk bij VI zitten.”

Momenteel geniet Derksen van een korte vakantie, dus heeft hij zijn vreugde voor de TV-uitzendingen nog even moeten bewaren. “Maar dat ga ik zeker nog doen. Die vervelende Genee die het hele jaar liep te pronken met Cambuurs promotie en Hélène Hendriks is natuurlijk NAC-supporter. Ik ben al vanaf mijn zesde NEC-supporter. We hebben nooit wat te vieren gehad. Drie verloren bekerfinales, degradaties. Ik ben al heel tevreden als we komende jaren een stabiele Eredivisionist zijn. Als NEC-supporter word je niet verwend, maar ik ben tot mijn dood rood-groen-zwart hoor.”