Na de afsluiting van het seizoen tegen Ajax paste eigenlijk maar 1 ding: gepaste stilte om je rustig te kunnen afzonderen en je te kunnen schamen. Gelukkig hielden we door geweldig spel, enerverende inzet en glorieuze strijd Ajax van de titel,….. door met 4-1 van ze te verliezen!! Reden genoeg om dat even te vieren op de tribunes en de NEC supporter, na een bedroevend seizoen, ook nog even moeiteloos voor idioot van het jaar te kwalificeren. De spelers van NEC keken hoogs verbaasd naar de tribune over de “geweldige” sfeer en kwamen, te goed, weg met de laatste wanprestatie thuis. Van de goede voornemens om überhaupt ergens enige rol van betekenis te hebben gespeeld dit seizoen, werd weer niets waargenomen op het veld. Zelden heb ik me zo geschaamd op de tribune. Twee potjes daarvoor hadden we gelukkig volkomen ten onrechte gebruik gemaakt van een te vroeg wisselend Ado en hadden we ons met heel veel zweet in de bilnaad veilig gespeeld met afbraakvoetbal. Kennelijk was dat een week later reden genoeg om tegen VVV de meegereisde supporters niets te bieden. Dus tegen Ajax was het elftal gebrand op resultaat, zo stelde Vloet. Alleen het idee al was dom en arrogant. Als je gewoon God op je blote knieën mag danken dat we zonder nacompetitie in de eredivisie mochten blijven, en het thuispubliek een jaar vol ellende hebt voorgeschoteld, moet je gewoon je mond houden en jezelf helemaal kapot werken om te laten zien dat je iets goed wil maken. Niets van dat alles gebeurde…. Resultaattrainer Vloet hield ons in de eredivisie en dat was waar hij voor was aangenomen. Toen de rust wat was weergekeerd, gaf Vloet in interviews aan best tevreden te zijn. Onder zijn periode was toch wel veel bereikt, concludeerde hij zelfingenomen, zo las ik online. Gelukkig maakte deze misplaatste zelfgenoegzaamheid snel plaats voor stilte van zijn kant en de blik op het nieuwe seizoen. Een regelrechte belediging van de supporters, die trouw NEC in het vorige seizoen hebben gevolgd en lasogen van het spelniveau hebben gekregen.
In mijn ogen is een BVO, alleen al wat betreft de hoogte van de begroting, gewoon een bedrijf. Wat bedrijven in slechte economische tijden niet mogen vergeten is hun trouwe klanten zo goed mogelijk te bedienen. Daar moet je het dan van hebben, zeker als die klanten écht loyaal zijn. Bij Fietstas heeft men die glasbak al jaren niet voor 1 wedstrijd helemaal kunnen vullen met enthousiaste supporters! Zelfs bij dé streekderby kreeg men dit luchtkasteel niet vol, behalve het uitvak dan! Dan wordt het ook een stuk gemakkelijker om je ziel te verkopen aan een Oostblokker zonder enig clubgevoel en bedenkelijk verdiende poen. Als hij niet met wapens zwaaide, verkocht hij ze wel. Het maakt niet uit want dat schamele groepje overgebleven aanhangers kon het ook niet meer schelen. Verkopen maar aan de duivel! Dat terwijl Marieken van Nimwegen toch echt een Nijmeegs verhaal is…. Vitesse was net zo ziek als hun eigen symbool “de schijtlijster” en het voetbal leverde, overeenkomstig de aandoening van de vogel, ook geen nieuwe supporters op. Ziehier een belangrijk verschil met ons cluppie. Wij eindigden 1 plaats hoger, met net zo goed tranentrekkend voetbal, maar telkens weer een volle Goffert bij iedere thuiswedstrijd. Ook voor dit seizoen zijn er slechts nog enkele tientallen seizoenkaarten verkrijgbaar, meldt de clubsite trots op de beginpagina. De klanten/supporters van NEC : ze zijn er nog en zullen ook blijven gezien hun club hart en hun daaraan gelinkte grote incasseringsvermogen. In mijn optiek is dat het hart van de BVO NEC; het bestaansrecht. Een financiële business case is snel gemaakt, kijk maar naar Tiblisi-wood aan de Rijn, waar men daar 6 weken voor nodig had. Echter een hart creëren voor je product is een heel ander verhaal!
 
Nu zal u denken op basis van de eerste alinea, dat ik de gehele zomer azijn heb gedronken, hetgeen ik dan nu eindelijk omzet in dit schrijven. Niets is minder waar. Na een zakelijk, maar wat betreft resultaat, geweldig WK en een voor mij prima vakantie, starten we netjes met 6 punten waar het er eigenlijk 9 hadden moeten zijn. Ok, het hadden er ook veel minder kunnen wezen, maar om eerlijk te zijn: dit zijn onze concurrenten voor het komende seizoen. Tegen een spitsenloos en vleugellam VVV wisten we de openingswedstrijd te winnen met 1-0. We konden ze echter niets opleggen en een Venlose Portugees was, by far, de man of the match. Willem 2, gedoodverfde potentiële laagvlieger in de seizoen gids van VI, leverde op dat we aanvallend met de Vlem echt wel een hele goede spits in huis hebben, als hij maar intelligente toevoer van Chatelle en George krijgt. Uiteraard is daarnaast de terugkeer van Schöne een verademing voor de voetballiefhebber. Tikje terug Radomski (favoriet van Vloet) is gelukkig getransfereerd. Toch krijgen we 3 tegentreffers in Tilburg en 4 in Kralingen. Kinderlijk verdedigen! Dan hoop je op verdedigende versterkingen voor 1 september, echter dan halen we een extra middenvelder die geflopt is bij Roda JC Kerkrade! Misschien is deze Secerovic een prima voetballer en uiteraard verdient hij natuurlijk een kans, maar een simpele conclusie is dat onze backs niet geschikt zijn voor wedstrijden tegen de linkerhelft van het rijtje. Daarnaast is het verdedigingscentrum onrustig en zou de terugkeer van Potje nog steeds welkom zijn. Daar hoopte ik dus op versterkingen. De wedstrijden terugkijkend op Eredivisie Live brengt mij gewoon tot de conclusie dat het een gebrek aan kwaliteit betreft dat je dan wel  moet  compenseren met inzet en mentaliteit! Conclusie: we hebben te weinig geleerd van vorig seizoen. Uiteraard pakken we nog onverwachte punten tegen betere tegenstanders, maar met de magere bank (nu al bij blessures) en deze wedstrijdinstelling, gaan we een zwaar seizoen tegemoet. Babos gaf recentelijk in de VI al aan dat het niet slechter kan dan volgend jaar. Ik ben bang dat we het in de tweede helft tegen Excelsior alweer optimaal geprobeerd hebben.
Om de vergelijking met het bedrijfsleven nog maar even te maken. Een bekende regel is aldaar : “je krijgt waar je op stuurt”. Gedrag wordt aangepast aan de doelstellingen die worden opgelegd. Kort door de bocht gesteld:  Vloet denkt vanuit een gesloten verdediging, dus het team voetbalt navenant. Anders denken en je zit op de bank of erger… Het bestuur denkt lokaal en klein, dus de organisatie erachter hoeft ook niet groter te denken. Het wordt hiertoe niet beloond nog uitgedaagd. Het is dus duidelijk waar je je als klant van NEC op voorbereidt. Wil NEC als club anders voetballen en groeien, dan moeten er rigoureuze maatregelen genomen worden. Op de site en zeker gezien de “poeder-”suikeroom van die Rijnjankers, leeft de vraag hoe het nu eigenlijk zit met de ambities van de heer Boekhoorn. Het zou goed zijn als er openheid zou worden gegeven over de rol van Boekhoorn als investeerder. Fabel of werkelijkheid?  Aan de andere kant ben ik bang voor het uiteen spatten van mijn droom, als hij helemaal geen plannen zou hebben. Het gevoel dat MB op de achtergrond meedenkt, zorgt dat ik wel beter slaap. Zonder plannen echter,  kun je het nieuwe seizoen over 34 wedstrijden beschouwd al uittekenen, met als regel dat: de NEC supporter krijgt waar de staf en het bestuur op sturen.
Het is in ieder geval wel helder…..
Pingel