Lang heb ik de verwoede en soms verwarrende pogingen van Pastoor geprobeerd te steunen omdat het volgens Alex uiteindelijk tot structureel beter aanvallend voetbal  zou moeten gaan leiden. Na al dat afbraakvoetbal van Vloet dacht ik dat de ergste pijn aan de ogen voorbij zou zijn. Wiljan gaf stuiptrekkend nog een paar keer  aan dat er “ … vanuit de organisatie…”  moest worden aangevallen, gestreden en verdedigd. Gelukkig en volledig terecht vluchtte Vloet daarna van de velden om ergens achteraf beleid te gaan maken. Koningskind van het trainersgilde Pastoor kwam binnen. Zelfverzekerd, misschien wel arrogant en volgens velen kouder naar de supporters en sponsors dan menig voorganger. Dat weet je als je hem haalt want dat zit in zijn persoonlijkheid opgesloten. Zijn professionalisme en toen nuchtere visie op aanvallend voetbal hebben waarschijnlijk dan de doorslag gegeven. Tenslotte werkte ook NEC met een profielschets, dus wat kon er misgaan. 
Toegegeven er zaten 5 a 6 zeer mooie wedstrijden bij (zoals  bijvoorbeeld de 0-3 bij Utrecht), hetgeen misschien wel wat weinig is voor 2 seizoenen! Op dat gebied is het publiek van NEC zeker niet verwend. Het eerste jaar was op basis van punten met een 8e plaats zeer acceptabel, zeker als je de vertrokken spelers in ogenschouw neemt. Daarna volgden de verwachtingsvolle doch mislukte hoofdaankopen om Schone op te vangen:  Sno en Roorda. Met Sno is er voor een club met een budget als dat van NEC veel teveel risico genomen, iets wat het bestuur zich aan mag trekken. Bovendien is er te weinig aandacht besteed aan het karakter Sno, want zijn matige spel bij NEC lag aan alles, behalve aan Evander zelf natuurlijk!! Roorda’s falen blijft voor mij een raadsel maar zou volgens de wandelgangen met instelling te maken hebben. Maar goed: we wonnen eindelijk in de glasbak én thuis van Vistas, en haalden 1x nacompetitie Europees voetbal. 
In de 2e helft van 2012-2013 probeerde Pastoor, enerzijds noodgedwongen door blessures  en anderzijds door de wil om zijn gelijk te halen over zijn meestal onbegrijpelijke keuzes, nederlaag op nederlaag te verklaren. Toen al was het gebrek aan kwaliteit voor iedereen zichtbaar. Het vertrek van Nuytinck liet zien dat Van Eijden geen leider is van de defensie en hooguit op goede dagen een lastige mandekker kan zijn. Opbouwend en leidinggevend kan hij zijn rol al helemaal niet aan. Bij mij verdween het laatste beetje vertrouwen in Pastoor toen hij voor het eerst zijn publiek ging minachten omdat hij radeloos werd. Na een wederom dramatische pot wisten hij, en zijn net gehaalde “Iraakse-minister –van-communicatie-tijdens-de-Golfoorlog” – Robert Molenaar, te melden dat het maar makkelijk oordelen was vanaf de tribune. En dan ga je dus te ver. Ik ken (naast de bankenwereld) geen bedrijfstak die daarmee zo’n schijt heeft aan zijn klanten en ze zo beledigt. Want al heeft die “supporter”  volgens Pastoors visie geen gelijk, hij betaalt die seizoenkaart wel, komt kijken en heeft dan net zoals de 16 miljoen bondscoaches het recht op een mening over het vertoonde spel. Op basis van gebrek aan punten, kwaliteit en inzet baseerde de supporter zijn/haar mening. NEC zette daar wederom gebrekkige communicatie tegenover op alle niveaus. Geen uitleg maar verwijten. Daar begon het spartelen van een trainer die ziet dat, ondanks de schrijnende, rappe afname van de kwaliteit van het eredivisievoetbal, NEC er in was geslaagd zelfs nog slechter dan die neergaande lijn te presteren!! Pastoor kwam betweterig over, wist geen vastigheid te creëren en heeft geen speler significant beter gemaakt, echter hij heeft ook nooit (extern) gezeurd over spelersmateriaal of gewenste aankopen en heeft NEC altijd netjes vertegenwoordigd, bijvoorbeeld toen Conboy te vaak rood zag.
Vanwaar deze korte terugblik. Welnu omdat toen het bestuur had moeten ingrijpen en afscheid had moeten nemen van Pastoor!! Het complete gebrek aan visie en daadkracht is schrijnend. Bestuurlijke helderheid? Beleid? Speelstijl? Wie is de voorzitter, het gezicht van de club (vroeg Johan Derksen laatst in VI)? Tenslotte ligt de beroerde communicatie over dit alles wat men beleid noemt in handen van een stagiaire? Amateurisme ten top. Hobbyisme en opportunisme regeert. Ik ga de discussie graag aan met wie dan ook van het restje bestuur dat er nog zit. Mijn gevoel is dat dat niet zal gebeuren want ik ben slechts 1 van die supporters die het “van buitenaf” ziet. Ook dat valt wel mee want ik heb juist niet stil gezeten in de periode dat ik niet voor ForzaNEC schreef. Gewoon negeren die “klant” en hopen dat t allemaal wel overwaait. Als er punten komen zal het gemor wel verstommen lijkt de strategie…
Volgens de stellingen van Montesqieu, “Trias Politica” (scheiding van wetgevende, bestuurlijke en uitvoerende macht), kloppen de bestuur verhoudingen niet. De benodigde bezuinigingen mogen hier geen argument voor zijn. Hoe kan er dan beleid worden gemaakt? We kopen Higdon en vergeten dan dat hij aanvoer moet hebben. Niets geleerd van de periode Vleminckx. Door het hemeltergend slechte voetbal zeggen ruim 1500 supporters hun kaart op en worden er aan de verlengende supporters aankopen beloofd die, nadat ze verlengd hebben, uitblijven totdat Pastoor te laat op straat wordt gekegeld. Aalbers moet met een lege zogenaamde crisis-portemonnee naar de markt en ziet dat deze selectie nog dramatischer wordt dan de vorige en is derhalve fysiek leeg. De competitiestart is dramatisch. Er moet geld komen om Pastoor en Rambo Molenaar af te kopen omdat er weer een echt Nijmeegs gezicht voor de groep moet staan (jawel een top (Oss) profielschets!). Pastoor was ineens ontoegankelijk en dronk ook geen biertje met de sponsors. De eerste wedstrijden waren zelfs boven verwachting slecht, beschermheer Aalbers was weg, dus tijd om koppen te snellen. Pastoor was kansloos. Ophof houdt tijdelijk even huis en mag ineens investeren als bedankje voor het afzetten van Pastoor en consorten. Je hoeft deze investeerders niet te vragen hoe je macht krijgt. Recept: aangezien er weinig tot niets verandert bij NEC, grijp je terug naar het verleden.  Je haalt mensen die je geen pijn doen en die als speler al onder de indruk van je waren!! Heerlijk gevoel voor Van Delft en consorten die ook wel snapt dat je niet net zoals Van Seumeren, al je poen in de club moet stoppen wanneer je niet het benodigde vermogen bezit om een club écht te laten groeien. Ze zijn daarentegen wel bovenmatig gefortuneerd en laten de club drijven (niet (be)sturen) en noemen het: “we laten NEC niet in de steek”. Grote afhankelijkheid creëren voor relatief weinig geld, waar het de voetbalwereld betreft. Van Seumeren’s aanpak was wél gevaarlijk, dit niet. Er komen 3 internationals via 1 makelaar (!) uit de hoge hoed die allen een versterking zijn, maar waarvan ik nog niet kan ontdekken wat de strategie erachter is. Anton Janssen mag al zijn ervaringen in dat jaartje Oss komen inzetten om NEC uit de penarie te helpen en de (overige) investeerders pakken een machtsrol. Dan vertrekt Ophof weer omdat hij wél snapt dat een dubbelrol in RvC en bestuur niet kan. Voor Van Gaalen gelden kennelijk nog steeds andere regels.  Wie? Ja, dat is nu die voorzitter Johan en zit in de RvC. Aalbers komt terug voor de derby en ook hij wordt direct aan de kant geschoven. Carlos heeft net als elke andere TD in de eredivisie fouten gemaakt, maar zeker ook successen behaald. Terwijl de Gaanderij zich weer vult met al die clubmannen (kennelijk is Aalbers ineens geen clubman?) drinkt iedereen een glas, doet een plas en blijft alles zoals het was.
En nu? Het gat met plaats 12-15, waar we horen, wordt wekelijks groter. Verdedigend heeft een Emmentaler nog minder gaten, onze aanvalskracht kun je vergelijken met ons NL leger in 1940 en bovendien snapt nog niet iedereen wat een derby inhoudt. Daar hebben we toch een Nijmeegse trainer voor gehaald! Dooddoeners als: “we moeten nog grote stappen maken” en “elkaar vinden” kun je overal lezen. Structureel is er teveel mis hetgeen de top zich mag aantrekken, voordat de meute straks Anton Janssen verantwoordelijk houdt voor de misère die nog komen gaat. En Boekhoorn? Hij helpt financieel volgens de wandelgangen, maar zal toch niet oprecht geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt? Zo kan hij nooit zo succesvol geworden zijn. Een gewiekst, groot zakenman met lef zoals hij kan dit geen beleid noemen. Hij heeft er al veel geld in zitten uit liefde voor NEC en stelt dan ook terecht dat NEC hem veel geld heeft gekost. Bij investeren hoort rendement weet hij als geen ander. Carlos heeft dat wel voor Boekhoorn bereikt, krijgt hij als groot compliment in een bedank-smsje te lezen.  We hopen allemaal dat Marcels tijd nog komt, als t maar niet te laat is en de gevolgen van deze koers niet te overzien zijn. Of is dat nu juist wat Marcel wil, zakenmannen doen ook graag (goed)koopjes…….?
Pingel