Vandaag maakte NEC bekend dat Jay-Roy Grot voor vier seizoenen naar Leeds United vertrekt. ForzaNEC zocht uit hoe het andere NEC’ers verging die een rechtstreekse transfer maakten naar Engeland. De fans van de drievoudig Engels landskampioen, die tegenwoordig een niveautje lager speelt, zijn op Twitter laaiend enthousiast over de aanvaller, getuige de Twittertrend #Grotfacts. Met die hashtag wordt Grots imposante lichaam geadoreerd. Deze fans hopen massaal dat Grot een succes wordt.
Als lichtend voorbeeld heeft Jonas Olsson. Voor een schijntje (1 miljoen euro) nam West Bromwich Albion de lange Zweedse verdediger in 2008 over van NEC. Hij speelde tot vorig jaar maar liefst 261 officiële duels voor WBA. Toch slaagde lang niet iedereen in Engeland. Michael Higdon vluchtte na een rampseizoen bij NEC, waarin hij ondanks zijn veertien goals degradeerde, terug naar zijn vaderland. Hij speelde bij Sheffield United in de derde Engelse competitie echter maar vijftien duels, waarin hij twee keer scoorde. Inmiddels heeft de 33-jarige spits geen club. 
Ook veel spelers kwamen tijdelijk over van Engeland, om vervolgens met weinig succes terug te keren. Taiwo Awoniyi (Liverpool), Todd Kane (Chelsea), Marnick Vermijl (Manchester United), Abdisalim Ibrahim (Manchester City), Collins John (Fulham), Rachid Bouaouzan (Wigan Athletic), David Jones en Chris Eagles (beide Manchester United), allemaal huurlingen die bij terugkomst niet meer bij hun ploeg aan de slag kwamen. Jones en Eagles waren echter beide erg succesvol in de Premier League. Jones schitterde zes seizoenen op het hoogste niveau bij Derby County, Wolverhampton, Wigan Athletic en Burnley, Eagles speelde twee seizoenen bijna alles bij Burnley en Bolton Wanderers. 
Of Grot in de voetsporen zal treden van Olsson of in die van Higdon kunnen we niet zeggen, maar het is lang geleden dat een NEC’er is geslaagd in Engeland. Zelfs een international als Jeremain Lens kon in Engeland, bij Sunderland, niet aarden. Het wordt tijd dat iemand de erfenis van Olsson overneemt en met de hype rondom Grot lijkt hij er de ideale persoon voor.