De man die NEC in 2021 naar de Eredivisie schoot, Jonathan Okita, is jarig! De aanvaller, nu voetballend bij FC Zürich, blaast 27 kaarsjes uit. Een mooi moment om even terug te blikken op zijn carrière.

Okita kwam op 5 oktober 1996 ter wereld in Keulen. Hij groeide op in België, maar heeft ook de Congolese nationaliteit. In de jeugd voetbalde de linksbuiten bij Standard Luik nog samen met Nany Dimata, die vorig seizoen op huurbasis uitkwam voor NEC.

Okita (links in het midden) met Dimata (rechts in het midden) samen bij het Belgische Standard Luik.

We spoelen even vooruit naar 2018. Toen maakte Okita de overstap naar NEC. De aanvaller had zich in een seizoen bij MVV laten zien en werd als grote aankoop gepresenteerd. Hij maakte zijn debuut op 27 augustus 2018 in het duel met Jong FC Utrecht, waar hij 23 minuten voor tijd zijn debuut maakte. NEC won dat duel met 1-2, maar Okita was nog niet trefzeker. Dat gebeurde twee duels later, thuis tegen Roda JC. Okita zou dat seizoen vijftien goals maken bij NEC, twaalf keer was hij de aangever.

Na een minder seizoen, waar Okita zich niet op zijn plek voelde, vroeg hij een transfer aan. Uiteindelijk kwam er geen nieuwe club voor de buitenspeler en dus moest hij nog een jaar met NEC spelen op het tweede niveau van Nederland. Dat was uiteindelijk zowel voor speler als club een geluk bij een ongeluk. Okita steeg in de play offs van het seizoen 2020/2021 boven zichzelf uit. Trainer Rogier Meijer had een tactiek ontwikkeld die op resultaat gefocust was en waar Okita met zijn snelheid volledig tot zijn recht kwam. Geen enkele supporter die NEC een warm hard toedraagt zal vergeten waar die was toen Okita op 23 mei 2021 NEC naar de Eredivisie schoot. Een hoogtepunt in het bestaan van NEC én in de carrière van Okita.

Eredivisie

De buitenspeler promoveerde met NEC naar de Eredivisie en de verwachting was dat er een mooie club voor hem zou komen. Dat gebeurde echter niet en dus speelde Okita op 14 augustus 2021, iets minder dan drie jaar na zijn debuut, zijn eerste wedstrijd voor NEC in de Eredivisie. Het resultaat in die eerste wedstrijd tegen Ajax laten we even achterwegen, maar het seizoen dat volgde was meer dan prima. Zonder weinig moeite bleef NEC in de Eredivisie en Okita had daar een belangrijk aandeel in. Met zeven goals kroonde hij zich namelijk tot topscorer van de Nijmegenaren dat seizoen.

Hierna kwam er wel een club voor Okita. In de zomer van 2022 was de buitenspeler transfervrij en daar maakte FC Zürich dankbaar gebruik van. Daar speelde de Congolees inmiddels 49 wedstrijden bij elkaar en maakte hij ook zijn debuut in Europa. In totaal scoorde hij in die 49 duels dertien keer en gaf hij vier assists.

Afscheid

Hoe de rest van de carrière van Okita eruit gaat zien, blijft natuurlijk afwachten. In Nijmegen zal hij in ieder geval altijd welkom blijven door dat ene moment die bewuste dag in mei 2021. Desondanks heeft Okita, evenals andere vertrokken smaakmaker Oussama Tannane, nog altijd geen afscheid genomen van het NEC-publiek in De Goffert.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers