NEC mag zich op gaan maken voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Tegen Go Ahead Eagles was het in een koude Goffert niet altijd even sprankelend, maar namen de Nijmegenaren dankzij twee Japanse goals afstand (2-1).

Beide ploegen konden met een goed gevoel richting de bekerwedstrijd. Go Ahead verloor weliswaar, maar verkocht zijn huid duur tegen Ajax. De Deventenaren hadden die wedstrijd misschien wel moeten winnen. NEC won een punt in Rotterdam na een knappe comeback. Voor NEC betekende de achtste finale vorig seizoen het eindstation. Toen verloren de Nijmegenaren van Feyenoord in een knotsgek duel (4-4) dat uiteindelijk strafschoppen nodig had. De ploeg van Rogier Meijer trof Go Ahead al thuis dit seizoen. Door een turbulente slotfase eindigde die wedstrijd toen in 1-1.

Na een aftastend begin van beide ploegen waarin het grossierde met fouten, was het NEC dat na 25 minuten voor het eerst echt begon aan te dringen. De Nijmegenaren waren voor het eerst gevaarlijk via een afstandsschot van Mees Hoedemakers, die terugkeerde van een schorsing. De poging van de middenvelder ging echter naast. Het was wel het begin van een betere periode van NEC. Allereerst was Magnus Mattsson via een rollertje ontzettend dichtbij de openingsgoal. De binnenkant van de paal werkte echter niet mee en dus had de Deen pech, een unicum dit seizoen. Even later viel de openingsgoal wel. Via een scrimmage op zo’n twintig meter van de goal belandde de bal voor Koki Ogawa. De Japanse spits dacht niet na en besloot uit te halen. Geen slechte keuze, want hij verschalkte Jeffrey de Lange, de doelman van Go Ahead, 1-0. Kodai Sano, die een basisplaats kreeg van Meijer, had niet veel later de mogelijkheid om de score te vergroten. Een kopbal vanuit een perfect afgemeten voorzet van Calvin Verdonk mikte hij echter recht op De Lange.

Van Wermeskerken schiet weergaloos raak

Go Ahead begon de tweede helft met een andere instelling. De Deventenaren waren afwachtend in het eerste gedeelte, maar daar was nu niks meer van waar. Een aantal mogelijkheden volgden, maar echt grote kansen waren er niet voor Go Ahead. Na een uur spelen kreeg NEC weer meer de overhand. Niet veel later kwam Mattsson één op één met doelman De Lange. Met de vorm waarin de Deen verkeerd, zou je de 2-0 normaal al op kunnen schrijven, maar het was niet de avond van de middenvelder: hij miste. Toch werd de voorsprong van NEC wel verdubbeld. Een vrije trap van Hoedemakers werd weggekopt door een verdediger van Go Ahead. De bal viel voor de voeten van Sai van Wermeskerken en die besloot om vanaf een meter of 30 uit te halen. De rechtsback volleyde de bal met zijn verkeerde been kiezelhard in de kruising: 2-0.

Van een slotoffensief van Go Ahead was lang geen sprake. Toch was het een paar minuten voor tijd raak voor de Deventenaren. Uit een corner was het Gerrit Nauber die scoorde, al zat daar wel wat geluk bij voor de verdediger. Zijn kopbal ging namelijk tegen de lat en via de rug van bekerdoelman Robin Roefs in het doel.

Het was niet voldoende voor de ploeg uit Deventer en dus staat NEC voor de derde keer in vier jaar in de kwartfinale van de beker. Wie de tegenstander wordt, wordt zaterdag bekend.

In het kort

Wedstrijdverloop
35′ 1-0, Koki Ogawa
73′ 2-0, Sai van Wermeskerken
88′ 2-1, e.g. Robin Roefs

Aantal toeschouwers: 10.824

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Opstelling NEC: Roefs; Van Wermeskerken, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Proper, Mattsson, Hoedemakers (85′ González); Hansen (63′ Borges Sanches), Ogawa, Sano (90′ Ross).

Opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers; Linthorst (78′ Stokkers), Willumsson, Rommens (19′ LLansana (78′ Blomme)); Adekanye (66′ Sow), Edvardsen (66′ Baeten), Martinsen.

Foto’s: Rob Koppers