AZ hoopt zondagmiddag de kater van het midweekse Conference League duel met Aston Villa (1-4) weg te spoelen. Waar de ploeg in Europa nog alle zeilen bij moet zetten om te overwinteren, gaat het in de Eredivisie een stuk voorspoediger voor de tweevoudig landskampioen.

Om te beginnen komt dit tot uiting in het beperkte aantal tegendoelpunten. De ploeg van trainer Pascal Jansen kreeg in de eerste negen speelrondes van het huidige Eredivisieseizoen namelijk slechts vier tegendoelpunten te verwerken. Afgelopen donderdag waren 90 minuten echter genoeg om vier keer te moeten vissen. De bezoekers uit Birmingham waren dan ook duidelijk een maatje te groot en zegevierden met 1-4. Het was na de eerdere krankzinnige nederlaag tegen het Bosnische Zrinjski Mostar (4-3 verlies na een 0-3 voorsprong bij rust) ook al de tweede Europese nederlaag van het seizoen.

Onverslaanbaar in de Eredivisie

Twee nederlagen uit drie Europese duels dus. Hoe anders gaat het de Alkmaarders af in de Eredivisie. Acht overwinningen en een gelijkspel resulteren in een tweede plek, op twee punten achterstand van de nog foutloze koploper PSV. Met onder andere doelpuntrijke overwinningen op Go Ahead Eagles (5-1) en Fortuna Sittard (4-0) en een klinkende 1-2 zege in Amsterdam tegen Ajax wordt het Alkmaarse publiek bijzonder vermaakt dit jaar. In de persoon van spits Vangelis Pavlidis beschikken de Noord-Hollanders bovendien over de (gedeeld) topscoorder van de Eredivisie. De Griek scoorde namelijk al 13 (!) keer, waarbij het tevens bijzonder is dat hij in elke speelronde tot nu toe het net minimaal eenmaal wist te vinden.

Tekst gaat verder onder de post.

Stabiel

Trainer Jansen roemt in aanloop naar het duel met NEC de vorm van zijn ploeg en benadrukt dat hij kan leunen op zowel een sterke aanval als verdediging. ”We zijn verdedigend en aanvallend stabiel. Ook spelen we dominant en daar gaan we rustig mee verder. Wel moeten we ten opzichte van donderdag (het duel met Aston Villa, red.) onze positie verstevigen. Daar gaan we zondag tegen NEC mee verder.” Daarbij gaf de trainer aan zich ingelezen te hebben in de tegenstander van zondag. ”Vorig seizoen hebben ze (NEC, red.) een periode gekend waarbij ze enorm veel gelijk speelden. Nu zit het eigenlijk ook een beetje daartussenin,” doelde de oefenmeester op de door de Nijmegenaren doorgetrokken lijn van afgelopen seizoen met weinig winstpartijen, maar ook weinig verliesbeurten. ”Ze (NEC, red.) zoeken wel naar het moment om iets beter te gaan presteren dan dat ze doen in de Eredivisie. Het is aan ons de taak om dat te voorkomen.”

Strijdplan

In die missie om dat te voorkomen ging de trainer ook even in op wat AZ kan verwachten van de bezoekers. ”Ze hebben een aantal routiniers die zich in Nederland en daarbuiten hebben bewezen en ook nog steeds kwalitatief sterke spelers zijn. Dat is voor NEC prettig dat ze daar spelen. Maar wie ze ook opstellen, dat moet ons niet heel veel uitmaken gezien onze sterke vorm in de Eredivisie.” Afgaande op die laatste woorden lijkt de oefenmeester dan ook volledig van de eigen kracht uit te gaan, waarbij niets minder dan een overwinning van de thuisploeg verwacht wordt.

Afgaande op de onderlinge historie sinds de terugkeer naar de Eredivisie van NEC wisten de Alkmaarders opvallend genoeg thuis nog niet te winnen van de Nijmegenaren: tweemaal kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De elf namen waarmee Jansen hier verandering in wil brengen zijn vermoedelijk dezelfde waarmee de huidige Eredivisiecampagne tot nu toe zo succesvol verloopt voor AZ. Enkel derde keeper Sem Westerveld en linksback Mees de Wit zijn wegens blessures niet inzetbaar.

Vermoedelijke opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer, Penetra, Wolfe; Mijnans, Clasie, D. de Wit; Sadiq, Pavlidis, Van Brederode

Foto: Orange Pictures