Voor FC Twente-trainer Ron Jans en zijn ploeg nadert een bijzonder leuke ontknoping van het seizoen. Samen met AZ (allebei 55 punten) azen zij op de vierde plek, die rechtstreeks rechtgeeft tot een Europese voorronde. De nummer vijf moet play-offs spelen en dat zou voor beide teams, die een uitstekend seizoen draaien, een hard gelach zijn.

En stiekem kijken beide ploegen zelfs naar plek 3. Daar staat nu Feyenoord met 58 punten. De trainer wil niet te ver vooruit kijken, maar kan de ambities niet ontkennen. “Ik denk dat wij maar heel weinig mogen laten liggen. Dat gaan Feyenoord en AZ namelijk ook niet doen. Als je mee wilt doen voor rechtstreekse plaatsing van Europees voetbal moet je winnen van NEC en dat kan. We hebben vertrouwen en dat mogen we morgen bewijzen.”

Dan moet de trainer een beter tactisch plan dan in de heenwedstrijd tevoorschijn toveren. NEC was de eerste helft in Enschede de betere en hield de tweede helft nadat het tot tweemaal toe op voorsprong kwam stand: 1-2. Jans vergist zich even als hij zegt dat NEC in de eerste helft al op voorsprong kwam, maar desondanks ziet hij de kwaliteiten van de Nijmegenaren. “NEC heeft een leuke en goede voetballende ploeg, een prima tegenstander.” Voor de ploeg van Rogier Meijer zouden de play-offs juist een topprestatie zijn.

Verrast door NEC

Een van de kwaliteiten van Meijer en zijn spelers is dat het eenvoudig kan rouleren tussen twee systemen. “De eerste helft in Enschede speelde NEC destijds heel goed, de tweede helft was voor ons. NEC speelde in die wedstrijd tegen ons opeens met vier verdedigers terwijl ze in de weken daarvoor met vijf man achterin speelden. Daar hadden we ook op getraind”, aldus de trainer tegenover 1Twente. Inmiddels stelt Jans dat ook zijn ploeg tactisch sterk genoeg is ontwikkeld om goed met verrassingen om te gaan.

Jans moet het zaterdagavond in ieder geval doen zonder topscorer Ricky van Wolfswinkel. De oud-spits van Vitesse is geschorst na zijn vijfde gele kaart tegen PSV. Voor hem start Ugalde. Kik Pierie en Wout Brama sluiten na blessures weer aan bij de wedstrijdselectie.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pröpper, Pleguezuelo, Smal; Zerrouki, Vlap, Sadílek; Rots, Ugalde, Limnios