Je zou het bijna vergeten, maar Janio Bikel staat nog altijd onder contract bij NEC. De 22-jarige middenvelder was twee seizoenen in de Eredivisie zeker van een basisplek. Een niveau lager is hij volledig uit beeld geraakt onder trainer Adrie Bogers.

Na de promotie naar de Eredivisie in 2015 was Bikel een van de eerste nieuwe spelers die NEC haalde. De jonge middenvelder uit Guinee-Bissau was de officieuze opvolger van Tom Daemen, die na het succesvolle seizoen in de Jupiler League aan de kant werd geschoven. Bikel vormde met Gregor Breinburg het vaste verdedigende blok op het middenveld.

Bikel maakte in de eerste seizoenshelft een goede indruk in het elftal van trainer Ernest Faber. In de winterstop gingen zelfs geruchten dat clubs uit Portugal hun pijlen hadden gericht op de middenvelder. In de tweede seizoenshelft, waarin NEC ook als geheel minder goed was, werd Bikel een speler die standaard werd gewisseld door Faber.

Onder opvolger Peter Hyballa begon Bikel als basisklant, maar aangezien de Duitser nogal graag wisselde met zijn opstellingen was hij al snel niet meer zeker van zijn plek bij de eerste elf. Met de komst van Julian von Haacke en later Ali Messaoud werd het stuivertje wisselen op het middenveld. Na het ontslag van Hyballa raakte Bikel al uit beeld onder interim-trainer Ron de Groot, die koos voor Breinburg, Von Haacke en Messaoud. NEC degradeerde, maar Bikel bleef.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen poogde Bikel indruk te maken op nieuwe trainer Bogers. Aangezien Kevin Jansen nog herstelde en Gregor Breinburg een tijdje afwezig was vanwege een uiteindelijk mislukte transfer naar Israël kreeg Bikel veel speelminuten in de oefenduels. In de laatste (openbare) oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo vormde Bikel het middenveld met Joey Sleegers en Mart Dijkstra. Laatstgenoemde bleek uiteindelijk de reden dat Bikel nu al 900 minuten vanaf de bank toekijkt.

Bikel mocht in de eerste wedstrijd tegen Almere City invallen, zat op de bank tegen Go Ahead Eagles en kreeg een basisplek tegen FC Eindhoven en FC Den Bosch. De Nijmegenaren zaten toen in een uiterst moeizame beginfase van het seizoen. Na de nederlaag in Den Bosch (3-0) moest er iets veranderen en Bikel werd het slachtoffer. Bogers koos voor Dijkstra, Ferdi Kadioglu en Breinburg en haalde daarmee succes.

Inmiddels heeft NEC al acht wedstrijden achter elkaar gewonnen, is de stemming opperbest, maar kijkt Bikel al tien wedstrijden op de bank toe zonder ook maar één keer in te vallen. Gezien de resultaten van de afgelopen weken is er voor Bogers ook weinig reden om plots zijn middenveld om te gooien. Bikel lijkt dus geduld te moeten hebben en hopen dat er bij een blessure of schorsing niet Jansen maar hij het mag laten zien.

Het contract van Bikel loopt komende zomer af. De kans bestaat dus dat de middenvelder volgend jaar transfervrij de deur uitloopt, op zoek naar speelminuten.

Foto’s: Rob Koppers