NEC leeft nog. En hoe. De Nijmeegse ploeg pakte op het nippertje een punt in de Amsterdam Arena, terwijl Roda JC bijna de hele avond op een 0-1 voorsprong stond in Deventer. Maar omdat Alireza Jahanbakhsh als invaller twee keer scoorde, is NEC vooralsnog gered. Vooralsnog, want aanstaande donderdag en zondag wachten de nacompetitieduels tegen Sparta Rotterdam.
De formatie van Anton Janssen kwam al vroeg op achterstand. Jeffrey Leiwakabessy tikte de bal ongelukkig achter de eigen doelman Kalle Johnsson. Al vroeg leek het erop dat NEC afhankelijk zou zijn van het duel in Deventer, waar Roda JC na een kwartier op een voorsprong kwam. Na de 1-0 voor Ajax werd de wedstrijd wat rustiger, met voornamelijk veldspel dat beperkt bleef tot het middenveld. Toch waren er enkele kansen, zoals voor Castillion namens NEC, die een fout van Vermeer niet afstrafte. Aan de andere kant werd het bijna 2-0 via Bojan. In aanloop naar rust hield NEC vooral tegen. De goal viel (nog) niet, resulterend in een 1-0 ruststand.
Na rust ging het duel in een bijzonder laag tempo door. Ajax wekte niet bepaald de indruk dat ze er een voetbalfeest van gingen maken en NEC kreeg het niet eens voor elkaar om succesvol een pass over drie meter te geven. Mede daarom kreeg de Nijmeegse ploeg het niet voor elkaar om in de omschakeling een doelpunt te forceren. In de 65e minuut kwam Ajax dan eindelijk tot een redelijke aanval. Een combinatie tussen Klaassen en Serero liep stuk op NEC-goalie Johnsson, die adequaat reageerde.
Een kwartier voor tijd kreeg NEC het dan toch voor elkaar. Invaller Alireza Jahanbakhsh schoot de bal onverwacht raak in de lange hoek. Even leek het wonder dan toch te geschieden. Met de nadruk op even, want tien minuten later troefde Bojan de Nijmeegse defensie af en schoot koel de 2-1 voor Ajax binnen. Een dreun voor NEC, dat echter nog niet verslagen was, want Jahanbakhsh bracht NEC opnieuw op gelijke hoogte. Hij was de Amsterdamse defensie te slim af en tikte de bal voor de tweede keer die avond achter Vermeer: 2-2. En het bleek voldoende. Ajax scoorde niet meer en scheidsrechter Blom floot na 93 minuten af.
Aanstaande donderdag speelt NEC in Rotterdam tegen Sparta voor de nacompetitie om promotie/degradatie. Op 11 mei is de return in De Goffert.
Wedstrijdverloop
9’ 1-0: Leiwakabessy (e.d.)
74’ 1-1: Jahanbakhsh.
83’ 2-1: Bojan.
88’ 2-2: Jahanbakhsh.
Opstelling NEC: Johnsson; Gravenberch, Van Eijden, Nielsen (84’ Higdon), Leiwakabessy; Pálsson, Stefanik (58’ Jahanbakhsh), Conboy; Jantscher (70’ Hemlein), Castillion, Rieks.
Opstelling Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Van der Hoorn (75’ Veltman), Blind, Boilesen; Klaassen, Poulsen, Serero; Bojan, Sigthórsson (81’ De Jong), Kishna (67’ Andersen).