Alireza Jahanbakhsh heeft in de afgelopen transferperiode geweigerd om te vertrekken naar clubs uit het Midden-Oosten. Dat meldde VI-clubwatcher Geert-Jan Jakobs donderdag. De clubs wilden het gewenste bedrag van anderhalf miljoen euro betalen, maar de smaakmaker van NEC had geen trek in die stap.
“Het is een keuze van de club geweest om de selectie op peil te houden. Om daardoor zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar de eredivisie. Maar er wordt wel een risico genomen. De club had gehoopt om Alireza Jahanbakhsh te verkopen in de afgelopen transferperiode. Dat zullen ze niet snel openlijk zeggen, maar het was op bestuurlijk niveau wel het plan.”
“Ze hoopten anderhalf miljoen euro voor hem te krijgen. Dat is niet gelukt, omdat Jahanbakhsh zelf nogal kritisch was. Er waren wat clubs uit de ‘woestijnlanden’ die bereid waren het bedrag te betalen, maar daar wilde hij zelf niet naartoe.” In Nederland hadden FC Groningen en sc Heerenveen interesse, maar zoals bekend konden die clubs de transfersom niet ophoesten. “De kans is groot dat hij in de winter alsnog vertrekt. En dan is het de vraag wat dat doet met de kampioensaspiraties van NEC.”
Vorige week kwam naar buiten dat NEC kampt met een schuld van anderhalf miljoen. “Volgens directeur Bart van Ingen is het allemaal niet zo erg als de media voorspiegelen. NEC heeft er bewust voor gekozen om de huur niet te betalen, zei hij in een korte reactie. Dit om het geld voorlopig voor andere doeleinden te gebruiken. Ze zijn nu in overleg met de gemeente om hier een oplossing voor te vinden.”
Toch kleeft er wel een risico aan de keuze van de Nijmeegse club. “Eén van de gevolgen is dat categorie 1 dreigt. Dat moet je niet willen als club. Enkele jaren geleden wilde de club op eigen benen staan en zonder de investeerders of inkomsten van transfers een sluitende begroting krijgen. Ze zijn inmiddels weer terug bij af.”