Nog nooit speelde een club in de Eredivisie vaker gelijk dan Sparta Rotterdam deed in 1992. De Kasteelbewoners slaagden er toen in om achtmaal op rij te remiseren. Dat record kan NEC zondag evenaren, als de ploeg van Rogier Meijer om 12:15 aftrapt.

En dat kan het uitgerekend doen tegen de recordhouder, Sparta. NEC speelde de laatste zeven wedstrijden gelijk en maakte daarmee afgelopen zaterdag na het teleurstellende gelijkspel tegen Excelsior zelfs een palindroom. Een palindroom is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Bij uitbreiding, zo zegt Wikipedia, wordt het begrip ook gebruikt voor getallen.

1-1 1-1 0-0 1-1 0-0 1-1 1-1

Om het palindroom uit te breiden is een 4-1 nederlaag nodig. Voordat deze reeks begon tegen FC Groningen (1-1) won NEC op bezoek bij FC Volendam namelijk met 1-4. Dat zal NEC sowieso willen voorkomen, maar dat kan een grote uitdaging worden. Sparta is de club die staat waar NEC had willen staan. De ploeg van Maurice Steijn verdedigt momenteel de zesde plaats van de Eredivisie met veertien punten. Dat zijn er vier meer dan NEC.

Op basis van de resultaten uit het recente verleden lijkt een gelijkspel echter de meest voor de hand liggende uitkomst. Vorig seizoen hielden beide ploegen aan beide ontmoetingen een punt over: in Rotterdam werd het 1-1 door een goal van Jonathan Okita, in eigen huis stuitte NEC zoals zo vaak op een defensieve muur en bleef het bij 0-0.