NEC staat er niet alleen sportief, maar ook financieel bedroevend voor. Dat blijkt uit de jaarcijfers over het seizoen 2017/18 die de club zaterdag naar buiten bracht. De Nijmegenaren leden over het vorige seizoen een verlies van één miljoen euro.

Dat bedrag verbloemt de financiële situatie bij NEC enigszins, want met transfers werd ruim twee miljoen euro binnengehaald. Daar horen onder andere de verkopen van Jay-Roy Grot en Arnaut Groeneveld bij, maar het wil niet zeggen dat dat het volledige transferbedrag is. Transfers worden tegenwoordig namelijk nauwelijks meer in één keer betaald.

Uit de jaarcijfers blijkt eens te meer dat NEC veel te veel geld uitgeeft. Veel meer ook dan er binnenkomt. De omzet daalde met 3,5 miljoen naar 8,8 miljoen ten opzichte van het seizoen 2016/17, toen er nog in de Eredivisie werd gespeeld. Wel daalden de inkomsten uit de sponsoring met slechts drie ton, wat na de degradatie positief te noemen is. De lasten daalden echter ook met slechts twee ton naar 11,9 miljoen. NEC is, zoals bekend, sterk afhankelijk van incidentele inkomsten zoals transfers en ‘bijleggingen’ van de investeerders.

Door het verlies dat NEC over het afgelopen seizoen leed, ging het negatief eigen vermogen nog verder naar beneden: van 1,9 miljoen in 2016/17 naar 2,9 miljoen. De club geeft aan dat promoveren naar de Eredivisie zeer belangrijk is voor de begroting en de lange termijnvisie van NEC. “Samen met de RvC ben ik deze uitdaging aan gegaan en ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende jaren de club daar weer terug gaan brengen waar iedereen NEC graag ziet”, legt algemeen directeur Wilco van Schaik uit. “De focus zal nog nadrukkelijker komen te liggen op prestaties van ons eerste elftal, binnen een klimaat waar prestaties geëist kunnen worden.”

NEC verwacht ook dit seizoen een negatief resultaat. “We wisten dat de financiële situatie van NEC na de degradatie zorgelijk was. Ons doel in de komende jaren is een drastische verbetering van het resultaat. In de komende drie seizoenen zullen we hier ons op focussen. We hebben deze langere periode nodig omdat we te maken hebben met langlopende contracten en of afspraken, die we in deze jaren zullen moeten aanpassen of laten aflopen.”

Transfers
NEC verkocht in het verleden een deel van de transferrechten aan een investeerdersgroep om zo, op dat moment, meer geld binnen te krijgen. Nadeel is dat de club nu minder over heeft gehouden aan de transfers van onder andere Kadioglu en Groeneveld, maar in de jaarcijfers valt te lezen dat de investeerdersgroep een groot deel van die rechten nu weer terug heeft geschonken aan de club, namelijk 21,19 procent. In de toekomst hoeft NEC dus niet 30, maar slechts 8,81 procent van de inkomsten uit transfers over te dragen.

Stadion
NEC heeft nog exact een jaar, tot 31 december 2019, om de koopoptie op het Goffertstadion te lichten voor 7,6 miljoen euro. De grond blijft van de gemeente, dat kost NEC jaarlijks 60.000 euro. De club heeft nog geen koper of groep kopers gevonden voor het stadion en is nog met de gemeente in gesprek over het bestemmingsplan. Het huidige biedt NEC namelijk niet voldoende om het stadion in de toekomst rendabel te houden.

Skybox
Een opmerkelijk gegeven in de jaarcijfers is ook dat een derde partij afgezien heeft van een achtergestelde lening ter waarde van 2,2 miljoen euro. Dat bedrag hoeft NEC in de toekomst dus niet meer terug te betalen. Als bedankje kreeg die ‘derde partij’, waarvan niet duidelijk is wie of wat het is, een levenslang recht op een skybox inclusief catering.

Bekijk hier de volledige jaarrekening.

Foto: Rob Koppers