Medio januari kwam naar buiten dat een invloedrijke groep investeerders de macht grijpt bij NEC. De investeerdersgroep, dat twintig procent van de aandelen in bezit heeft, maakte meteen duidelijk dat het eerst schoon schip wil maken bij NEC, alvorens het zelf geld in de club steekt. Woensdag schepte Ton van Gaalen, interim-voorzitter van NEC, in Voetbal International meer duidelijkheid over de plannen van de investeerdersgroep.
NEC roerde zich in de winterse transferperiode nadrukkelijk op de transfermarkt en versterkte de selectie met Daan Bovenberg en AZ-huurlingen Erik Falkenburg en Ruud Boymans. Volgens Van Gaalen, die ook behoort tot de investeerdersgroep, gebeurde dit zonder de inbreng van investeerders. “Er nu zomaar geld in pompen heeft geen zin”, stelt Van Gaalen tegenover Voetbal International. “Dat ben je meteen kwijt.”
En dus houdt de investeerdersgroep voorlopig de hand op de knip. Er moet eerst een einde komen aan de structurele tekorten. “De uitgaven waren altijd hoger dan de vaste inkomsten. Tussen de 750 duizend en anderhalf miljoen per jaar. Door transfers werd dat tekort dan soms gecompenseerd, maar wij vinden dat je daarvan niet afhankelijk mag zijn. Als je één of twee seizoenen geen grote transfer hebt, kom je direct in de problemen en kun je zelfs je licentie kwijtraken.”
“Het beleid van NEC was te zeer gericht op de korte termijn, maar wij willen nu juist iets voor de lange duur gaan opbouwen. Op alle terreinen denken we meer rendement te kunnen behalen. Eerlijk gezegd vond ik de boel wat ingeslapen bij NEC. Nu is de club weer wakker geschud. Een aantal mensen is weg. Ik wil niet terugslaan, niet omkijken naar het verleden. Maar samen zoeken naar vervangers die de club vooruit helpen. Geen types die graag op het pluche zitten, maar mensen met kwaliteiten.”
Volgens Van Gaalen zal NEC – in tegenstelling tot een andere Eredivisieclub – geen speeltje van investeerders worden. “Absoluut niet. Tachtig procent van de aandelen is in handen van de stichting en dat moet ook zo blijven. Ons groepje bestaat uit mensen met een rood, swert en gruun-hart. Wij zijn ingestapt om te helpen, maar NEC moet en zal van de stad en het volk blijven.”
“Over een paar jaar hopen we vast in de middenmoot van de Eredivisie te spelen. Vast tussen plek zeven en twaalf, daar horen we thuis, dat past bij onze stad. Wij hebben niet de aspiraties die ze twee rivieren hoger wel hebben. Wij willen gewoon een goede, gezonde voetbalclub in Nijmegen. En dat is al moeilijk zat.”