Een invloedrijke groep van investeerders heeft de macht gegrepen bij NEC. Dit meldt de Gelderlander. Binnen twee jaar willen de ondernemers de financiële huishouding weer op orde hebben. Ook moet er duidelijkheid komen over de uitbreiding van het stadion. Verschillende posities binnen de organisatie van de club zijn al overgenomen door de leden van deze investeringsgroep.
Er moet een einde komen aan de structurele tekorten bij de Nijmeegse club. In de afgelopen jaren bedroeg het begrotingtekort steeds 7,5 tot tot anderhalf miljoen euro. Deze tekorten werden gedicht met de inkomsten uit de transfers van Bjorn Vleminckx (Club Brugge), Jasper Cillessen (Ajax) en Bram Nuytinck (Anderlecht). "Maar dat is geen beleid maken", zegt Ton van Gaalen ad-interim voorzitter van de raad van commissarissen van NEC en tevens één van de elf belangrijke investeerders van de club. "Daarom varen we een nieuwe koers."
De investeerdersgroep heeft twintig procent van de aandelen in handen en wil eerst schoon schip maken voordat ze zelf geld in de club steekt. Een uitbreiding van het stadion of het bouwen van een nieuw onderkomen behoren tot de plannen. Miljardair en supporter Marcel Boekhoorn behoort tot een van de elf investeerders. "Marcel is zeer begaan met het lot van NEC", vervolgt Van Gaalen. "Maar hij is niet zomaar een filantroop. Als het fundament er staat en het stadion is gemodernisseerd, dan staat hij wellicht open voor nieuwe investeringen. De relatie tussen Marcel Boekhoorn en NEC is goed. De liefde voor de club is algemeen bekend. Marcel zit op één lijn met de andere investeerders. We willen allemaal dat NEC een krachtige organisatie wordt."
Onlangs vertrokken in diverse bestuurlijke lagen al mensen, met Jacco Swart (algemeen directeur) en Jan van Teeffelen (voorzitter) als bekendste voorbeelden. "We wilden invloed uitoefenen op de financiële huishouding. Die wilden wij zo snel mogelijk op orde krijgen", aldus Van Gaalen. Binnen het STAK worden de investeerders vertegenwoordigd door oud-voorzitter Hans van Delft en Van Gaalen zelf. Ook Sije Visser en Heino van Essen maken hier deel van uit. "Er moeten dus nog posities worden ingevuld. Maar dit is geen coup van de investeerders. We hebben louter een proces in gang gezet. Vanwege onze betrokkenheid met NEC. De club gaat aan ons hart. Dit is zogezegd groot onderhoud. Daartoe vinden nu enkele wisselingen plaats. Maar NEC blijft een volksclub, NEC blijft ook van NEC."
"De bedrijfsvoering van NEC is structureel verlieslijdend. We wilen naar een break-evensituatie. Dat we in de exploitatiebegroting op nul uitkomen. Dat is geen sinecure. Nu overlegt NEC al een aantal jaren een tekort van 7,5 ton tot 1,5 miljoen euro. De technisch directeur (Carlos Aalbers, red.) veegt dat de laatste jaren weg met geweldige inkomsten uit transfers. Maar wat als die er eens een jaar niet zijn? Bij NEC moeten de uitgaven doodgewoon de inkomsten niet meer overstijgen.
Ook de uitbreiding van het stadion is een prioriteit voor de investeerders. “Blijft de huidige accommodatie zoals die nu is, dan haakt NEC af in de Eredivisie. Dus resten ons drie mogelijkheden. De Goffert wordt gerenoveerd en fiks uitgebried, NEC verhuist naar een andere locatie of NEC blijft zitten, doet niets en degradeert naar de eerste divisie. We gaan met de gemeente om tafel om vooruitgang te boeken. We hopen op medewerking."