NEC heeft zondagmiddag geweldige zaken gedaan in een rechtstreeks gevecht met concurrent SC Cambuur in Leeuwarden. Door een 1-2 zege dankzij een heerlijke uithaal van Javier Vet kwamen de Nijmegenaren met 35 punten tot op één punt van nummer acht FC Groningen. Het gelijkopgaande duel verdiende eigenlijk geen winnaar en dat ondanks een hele enerverende openingsfase.

Het was namelijk NEC dat al binnen drie minuten op voorsprong kwam. Jonathan Okita strafte geklungel van de Cambuur-defensie genadeloos af met een harde knal voorbij doelman Pieter Bos. Het was de snelste voorsprong voor de Nijmegenaren sinds precies 6,5 jaar geleden, toen Aron Meijers namens ADO Den Haag in eigen goal schoot. Lang kon NEC niet genieten van deze voorsprong, want binnen 10 minuten kon Mitchel Paulissen volledig vrij de gelijkmaker binnenschieten.

Ilias Bronkhorst, die zijn basisdebuut maakte door de absentie van de zieke Bart van Rooij, liet een gat vallen in de as van het veld en de middenvelder van de thuisploeg profiteerde van de onoplettendheid van de Nijmeegse defensie. Ook Cas Odenthal en Lasse Schöne gingen niet vrijuit. Na de goal hield Cambuur het initiatief en was het aan Mattijs Branderhorst te danken dat de Nijmegenaren met een gelijke stand aan de thee gingen. De keeper reageerde adequaat op een goed schot van de rappe Issa Kallon. Later kon de goalie opgelucht ademhalen toen spits Uldrikis voorlangs kopte.

Ook in de tweede helft wist Branderhorst zich te onderscheiden, maar niet voordat Bos dat aan de andere kant ook deed. De goalie reageerde snel toen een schot van Okita door Bruijn van richting veranderde en sloeg de bal ternauwernood uit zijn goal en later dook hij een ietwat riskante terugkopbal van Doke Schmidt uit de hoek. Branderhorst stortte zich op een vrije kans van invaller Smit.

Bos had later geen antwoord op Javier Vet en dat was geen schande. Vet, die even daarvoor inviel voor Jordy Bruijn, besloot vanaf een meter of dertig maar eens uit te halen en deed dat onberispelijk: de bal belandde snoeihard in de kruising. NEC kreeg daarna de nodige ruimte, maar Tavsan, Okita en de ingevallen Ali Akman waren niet scherp genoeg de wedstrijd in het slot te gooien. De solide defensie hield wel eenvoudig stand waardoor NEC zich ten koste van Cambuur weer meldt in het linkerrijtje! Volgende week wacht subtopper FC Twente in het Goffertstadion (zaterdag 21:00).

Wedstrijd in het kort

Scoreverloop:
3. 0-1 Okita
12. 1-1 Paulissen
77. 1-2 Vet

Geel: Uldrikis (SC Cambuur), Bronkhorst, Bruijn (NEC)

Opstelling NEC: Branderhorst; Bronkhorst, Guth, Marquez, Odenthal, El Karouani (69. Verdonk); Schöne, Mattsson (69. Duelund), Bruijn (63. Vet); Tavsan, Okita

Opstelling SC Cambuur: Bos; Bangura, Mac-Intosch, Schouten, Schmidt; Hoedemakers, Jacobs (21. Ter Heide), Paulissen; Joosten (70. Sambissa), Uldrikis (59. Smit), Kallon

Toeschouwers: 10.000 (NEC: 400)

Scheidsrechter: Pol van Boekel